Traje akcija spašavanja rudara zarobljenih u jami Raspotočje

tačno.net
Autor 5.9.2014. u 09:22

Traje akcija spašavanja rudara zarobljenih u jami Raspotočje

Čete za spašavanje napreduju u naporima da dođu do 34 rudara zarobljena u jami Raspotočje zeničkog Rudnika nakon gorskog udara koji je u četvrtak izazvao zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale.

U akciji spašavanja dobro se napreduje i očekuje se spajanje dvije strane obrušenog materijala, potvrdio je u petak ujutro predsjednik Sindikata Rudnika Mehmed Oruč.

Nezahvalno je, međutim, prognozirati kada bi se to moglo desiti, dodao je Oruč.

“Osim ekipe za spašavanje Rudnika Zenica, u ovoj aktivnosti učestvuju i spasilačke ekipe drugih rudnika, a cijelom akcijom rukovodi krizni štab kojeg čine predstavnici Uprave preduzeća i ekipa federalnih rudarskih inspektora”, pojasnio je Oruč.

U jami Raspotočje zarobljena su 34 rudara druge smjene, a 22 su tokom noći uspjela izaći.

Prema tvrdnjama odgovornih iz Rudnika Zenica rudari u jami imaju dovoljno zraka koji se upumpava kroz cijevi.

Rudari su zatočeni na velikoj dubini nakon obrušavanja veće količine materijala, uzrokovane gorskim udarom koji je bio posljedica zemljotresa registrovanog na širem području Zenice u četvrtak popodne.

U rudarskoj nesreći povrijeđena su četiri rudara, od kojih dvojica teže, Muhamed Hećimović i Muris Tutnjić, koji su medicinski zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Ispred kapije pogona Raspotočje cijelu noć bili su okupljeni brojni članovi porodica zarobljenih rudara koji su sa zebnjom iščekivali informacije i njihovom zdravstvenom stanju.

U Raspotočje su stigli i federalni premijer Nermin Nikšić i direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 5.9.2014. u 09:22