Tužilaštvo BiH: Više od 600 optuženih za ratne zločine

tačno.net
Autor 9.5.2016. u 14:45

Tužilaštvo BiH: Više od 600 optuženih za ratne zločine

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je podiglo optužnice protiv 600 lica za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, čime je postalo pravosudna institucija sa najviše optuženih za ratne zločine u svjetskim razmjerama.

Optuženi su do sada pravosnažno osuđeni na 2.087 godina zatvora. Osuđujuće presude u predmetima ratnih zločina, na osnovu optužnica Tužilaštva BiH, izrečene su u više od 80 odsto predmeta, navodi se u saopštenju ove pravosudne institucije.

“Nedavnim podizanjem optužnice za ratne zločine u Prijedoru, Tužilaštvo je dostiglo brojku od 605 optuženih za ratne zločine.

Na ovaj način Tužilaštvo je postalo pravosudna institucija sa najviše optuženih za ratne zločine u svjetskim razmjerama, jer nakon tribunala u Nirnbergu i Tokiju, nakon Drugog svjetskog rata, nije evidentiran veći broj optuženih u domaćim ili međunarodnim tribunalima”, navodi se u pisanom saopštenju glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

On je istakao da su krajem prošle godine donesene tužilačke odluke u svim predmetima Kategorije dva, koji su iz tužilaštva Haškog tribunala, kao najsloženiji predmeti, proslijeđeni na procesuiranje pravosuđu BiH.

“Optuženi, protiv kojih smo do sada podigli optužnice i kojima je suđenje okončano, u oko 80 odsto predmeta, pravosnažno su oglašeni krivim i osuđeni su na zatvorske kazne. Procesuirani su i osuđeni za ratne zločine nad žrtvama svih nacionalnosti i u svim krajevima BiH”, naveo je Salihović.

Prema njegovim riječima, u Posebnom odjeljenju za ratne zločine danas radi oko 100 zaposlenih iz svih krajeva BiH, koji rade kao tužioci, istražioci, pravni saradnici i ostalo stručno osoblje.

“Bitno je napomenuti da je Tužilaštvo BiH proteklu deceniju radilo sa skromnim budžetskim sredstvima kada je u pitanju procesuiranje predmeta međunarodnog humanitarnog prava, te su naši budžeti, čak deset ili dvadeset puta manji od sredstava međunarodnih tribunala”, naveo je Salihović.

On je istakao da je borba da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni jedna od primarnih misija Tužilaštva, kojom nastoje ojačati vladavinu prava na evropskom putu BiH i odstraniti hipoteku ratnih zločina koja opterećuje odnose u BiH, tako što će za zločin isključivo procesuirati odgovorne pojedince.

Salihović je naglasio da je Tužilaštvo BiH intenzivno razvijalo regionalnu saradnju u naporima za procesuiranje ratnih zločina, te su izuzetno dobri odnosi sa partnerskim tužilaštvima rezultirali procesuiranjem počinilaca ratnih zločina u cijelom regionu.

“Kolegama u Beogradu, Zagrebu i Podgorici zahvaljujemo na saradnji koja će biti nastavljena sa još većim intenzitetom u narednom periodu”, rekao je glavni tužilac BiH.

abrasmedia.ba

tačno.net
Autor 9.5.2016. u 14:45