U Haagu počeo sudski spor po tužbi 8.000 Srebreničana protiv Holandije: Nadamo se ispravljanju nepravde

tačno.net
Autor 7.4.2014. u 11:02

U Haagu počeo sudski spor po tužbi 8.000 Srebreničana protiv Holandije: Nadamo se ispravljanju nepravde

“Žalosno je i tužno da je pod zaštitom UN-a izvršen genocid. Neke stvari ja tek saznajem iz izlaganja advokata, Majki Srebrenice da je ipak UN-u u saradnji sa holandskim bataljonom prioritet bio da čuvaju sebe i svoje živote, dok su na milost i nemilost četnicima pustili civilno stanovništvo na pokolj, silovanje, ubistvo”, kazala je predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

Pred sudom u Den Haagu u Holandiji danas je počeo sudski proces po tužbi 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. “zaštićenoj zoni Srebrenica”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cilj tužbe je u građanskoj parnici utvrditi odgovornost Holandije za zločine i genocid nad Srebreničanima.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović je u razgovoru za AA kazao da je ročište počelo danas te da su advokati koji zastupaju Majke Srebrenice završili svoje izlaganje.

Kako je kazao, nakon pauze će državni branioci iznijeti svoju odbranu, a nakon čega će Munira Subašić u ime svih majki reći nekoliko rečenica.

“Kako su najavili za nekih 20-tak dana bi mogla biti još jedna rasprava, a nakon toga i presuda”, kazao je Tahirović.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je za AA da prvo ročište vraća čovjeka u najteže momente agresije na BiH ali i na Srebrenicu.

“Žalosno je i tužno da je pod zaštitom UN-a izvršen genocid. Neke stvari ja tek saznajem iz izlaganja advokata Majki Srebrenice da je ipak UN-u u saradnji sa holandskim bataljonom prioritet bio da čuvaju sebe i svoje živote, dok su na milost i nemilost četnicima pustili civilno stanovništvo na pokolj, silovanje, ubistvo”, kazala je Hasečić.

Kako kaže, ovo je još jedan dokaz “da sve zemlje u kojima se vodi rat nikome ne treba da vjeruju nego da se bore do posljednjeg daha”.

Govoreći o ishodu ovog postupka ona navodi da bi se trebalo presuditi u korist žrtava jer sa svim činjenicama i dokazima svaka riječ bi bila suvišna.

“Donesena je presuda o genocidu tako da se nadamo da će pravilno suditi s obzirom da nisu učinili pravdu 1995. godine. Nadam se da će tu nepravdu ispraviti sada”, kazala je Hasečić.

Proces je počeo prije 13 godina, kada su se predstavnici žrtava prvi put sreli sa svojim advokatima u Mostaru.

Spor pred holandskim sudom uime Srebreničana vodit će jedna velika advokatska kuća u Amsterdamu.

Tokom proteklih 14 godina advokatski tim je pokušavao postići određeni dogovor sa Holandijom, ali nije bilo pozitivnog odgovora sa druge strane.

AA

tačno.net
Autor 7.4.2014. u 11:02