U Sarajevu počinje obuka za novinare/ke i nvo predstavnike/ce iz Iraka i Sirije

tačno.net
Autor 14.9.2017. u 14:17

U Sarajevu počinje obuka za novinare/ke i nvo predstavnike/ce iz Iraka i Sirije

U Sarajevu je jutros počela radionica o temi „Uloga novinara/ki u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u zajednici„ za dvadeset novinara/ki i predstavnike nevladinih organizacija iz Iraka i Sirije.

Učesnici i učesnice će tokom šestodnevnog treninga slušati pedavanja bosanskohercegovačkih i međunarodnih eksperata/ica iz oblasti tranzicijske pravde i suočavanja sa prošlošću, kao i iskustva novinara i novinarki izvještača u ratnim okolnostima u Bosni i Hercegovini.

Biće govora i o pokretanju procesa pomirenja, ulozi i saradnji medija i organizacija civilnog društva, istraživanju i prezentovanju ratnih događaja i njihovih posljedica u postkonfliktnim društvima.

Program radionice predviđa i posjete Memorijalnom muzeju Srebrenica u Sarajevu i gostovanje u BHN Klubu novinara u gradu Mostaru.

Ovogodišnja radionica organizira se nakon uspješne realizacije petodnevnog treninga za novinarke i novinare iz Sirije o značaju tranzicijskog prava, te odgovornosti medija i civilnog društva u procesima uspostave mira i pomirenja iz 2016. godine. Radionice su rezultat saradnje Udruženja/udruge BH novinari i organizacije International Media Support iz Kopenhagena.

tačno.net
Autor 14.9.2017. u 14:17