U Sarajevu se održava konferencija “Demokratija i univerzitet u turbulentnom svijetu“

tačno.net
Autor 14.10.2013. u 12:15

U Sarajevu se održava konferencija “Demokratija i univerzitet u turbulentnom svijetu“

Na konferenciji učestvuje 104 naučnika iz Francuske, Maroka, Egipta, zemalja zapadnog Balkana, Sjedinjenih Američkih Država…

SARAJEVO (AA) – Fakultet političkih nauka u Sarajevu domaćin je ovogodišnje konferencije čiji su organizatori Alijansa univerziteta za demokratiju, a na temu “Demokratija i univerzitet u turbulentnom svijetu“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konferencija, koja se svake godine održava u drugoj državi, službeno je započela sinoć svečanim otvaranjem.

Na konferenciji učestvuje 104 naučnika iz Francuske, Maroka, Egipta, zemalja zapadnog Balkana, Sjedinjenih Američkih Država… Konferencija je koncipirana tako što se istovremeno vodi više sesija.

Lokalna koordinatorica konferencije Sanela Šadić kazala je da je specifičnost konferencije što je ona multidisciplinarna.

“Ovdje ćete sresti i viktimologe, i politologe, i socijalne radnike i žurnaliste, čak i inžinjere. Teme programe su raznovrsne i bogate. Konferenciji prisustvuju i domaći i strani studenti, većinom doktoranti“, rekla je ona.

Tokom konferencije govorilo se o temama poput promocije demokratije u postkonfliktnom društvu, ulozi žena u demokratiji, genocidu u Srebrenici, demokratiji i islamskom svijetu, međunarodnoj saradnji među univerzitetima, kao i drugim zanimljivim temama.

Jučer je u okviru konferencije održana plenarna sesija na temu “Pod zastavom UN-a: Masakr u Srebrenici“, u kojoj je glavnu riječ vodio bivši prevodilac holandskog bataljona Hasan Nuhanović.

Na današnjoj plenarnoj sesiji na temu “Opsada Sarajeva“ govorile su osnivač i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, novinarka i autorica Florence Hartmann, predsjednica grupe FAMA Suada Kapić i predsjednica Inicijative mladih za ljudska prava BiH Alma Mašić.

Konferencija se će se završiti sutra u podnevnim satima.

 Anadolija

tačno.net
Autor 14.10.2013. u 12:15