U toku akcija SIPA-e kodnog naziva “Čarli”: Privedeno više osoba zbog organiziranog kriminala

tačno.net
Autor/ica 15.6.2016. u 11:23

U toku akcija SIPA-e kodnog naziva “Čarli”: Privedeno više osoba zbog organiziranog kriminala

Po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, od ranih jutarnji sati, više desetina policijskih službenika SIPA i uposlenika UIO BiH, formiranih u sedam specijalnih istražnih timova, provode aktivnosti na području Bihaća, Velike Kladuše i okoline, u okviru procesuiranja počinitelja krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa nezakonitim uvozom, krijumčarenjem, krivotvorenjem dokumentacije, nezakonitim skladištenjem i utajama PDV-a, kojima je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Među osumnjičenima koji su privedeni, nalaze se i dva aktivna uposlenika UIO BiH, kao i vlasnici špediterskih firmi.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, provodi detaljnu i opsežnu istragu, kojom su prikupljeni dokazi, da organizirana grupa počinitelja fizičkih i pravnih osoba, duži vremenski period vrši nezakonite aktivnosti u vezi sa uvozom polovnih automobila, rezervnih dijelova i drugih roba u Bosnu i Hercegovinu, prilikom čega se vrše utaje PDV-a i drugih dadžbina, za koje je oštećena država BiH, budžet i svi građani BiH.

Meta aktivnosti je ukupno sedam pravnih i fizičkih osoba. Osumnjičeni će biti privedeni, te će nakon konsultacija policije i postupajućeg tužitelja, biti donesena odluka o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

“Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv finansijskog kriminala i poreznih utaja, jer se radi o kaznenim djelima koja nanose štetu financijskom sustavu i svim građanima Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Još nije poznato je li u okviru iste akcije uhapšen i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević. Gradonačelnik Galijašević je osumnjičen je za primanje mita.

Nezvanično saznajemo da je uhapšena i Galijaševićeva supruga kao i njegov savjetnik Smail Toromanović.

Pripadnici Federalne uprave policije trenutno pretresaju kancelariju Emdžada Galijaševića kao i druge prostorije gradske uprave Bihaća.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.6.2016. u 11:23