Udruženje novinara BiH izražavaju zabrinutost zbog brutalnog napada na novinarku Semiru Degirmendžić

tačno.net
Autor 26.3.2014. u 13:13

Udruženje novinara BiH izražavaju zabrinutost zbog brutalnog napada na novinarku Semiru Degirmendžić

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog brutalnog napada na profesionalni i lični integriteta  novinarke Dnevnog avaza Semire Degirmendžić.

Priprema, štampanje i objavljivanje plakata sa likom Semire Degirmendžić i tekstom koji ima političku poruku predstavljaju direktan atak na slobodu izražavanja i  neotuđivo pravo svakog novinara na slobodan i dostojanstven rad. Istovremeno, ovo je i pokušaj ugrožavanja lične sigurnosti novinarke Degirmendžić i poziv na javni lič,  koji zahtjevaju serioznu istragu nadležnih policijskih organa, utvrđivanje identiteta autora i izvršilaca ovog  neprimjerenog postupka.

BH novinari podsjećaju kako su sloboda izražavanja i pravo novinara da pišu, komentarišu i/ili kritikuju  postupke javne vlasti i lidera političkih partija ključni principi funkcioniranja demokratskih društava i dio su poželjne političke debate o temama od značaja za građane BiH. Plakatiranje Sarajeva sa likom novinarke Dnevnog avaza i političkom porukum nisu doprinos navedenim vrijednostima, već predstavaljaju grub atak na slobodu novinarstva i primitivan politikantski vic, objavljan sa namjerom nanošenja štete novinarki Semiri Degirmendžić i bh.novinarstvu općenito.

Upravni odbor BH novinara zatjeva od MUP- a  Kantona Sarajevo da hitno utvrdi ko stoji iza objavljivanja plakata sa likom novinarke, te javno objavi rezultate istrage.

tačno.net
Autor 26.3.2014. u 13:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija