Ukupno 79 godina zatvora za četvoricu zločinaca sa Korićanskih stijena

tačno.net
Autor 15.2.2013. u 11:56

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je danas na ukupno 79 godina zatvora četvoricu bivših pripadnika policije u Prijedoru, a zbog ubistva 150 Bošnjaka na Korićanskim stijenama 1992. godine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Na osnovu konačne odluke Apelacionog vijeća, Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

Nesporno je da su Babić, Škrbić i Stojnić 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prevoženi iz Prijedora prema Travniku. Također, sada je definitivno potvrđeno da je na planini Vlašić izdvojeno preko 150 muškaraca, Bošnjaka, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

”Utvrđeno da su Babić, Škrbić i Stojnić učestvovali u strijeljanju civila na planini Vlašić, dok je Janković, kao komandir stanice milicije Prijedor propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom“, rekao je, uz ostalo, Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća. Inače, kako je prenio Birn, Babić se nije pojavio na presudi, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden.

Jankoviću, koji je pobjegao nakon izricanja prvostepene presude u decembru 2010. godine, pritvor je produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne. Apelaciono vijeće, Jankoviću je u odnosu na prvostepenu presudu umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu.  Prvostepenom presudom iz decembra 2010. godine, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

AA

tačno.net
Autor 15.2.2013. u 11:56