UO PIC-a podržao mirne proteste građana i osudio korištenje trenutne situacije za produbljivanje etničkih podjela

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 12:25

UO PIC-a podržao mirne proteste građana i osudio korištenje trenutne situacije za produbljivanje etničkih podjela

“Građani u cijeloj zemlji, svih nacionalnosti, dijele slične brige u vezi s korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti i nepostojanjem ekonomske perspektive. U tom kontekstu, svi organi vlasti i politički lideri trebaju raditi zajedno na rješavanju problema i nezadovoljstva građana”, poručio je UO PIC-a

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (UO PIC) u potpunosti podržava prava građana u cijeloj Bosni i Hercegovini da demonstriraju i da se mirno angažiraju u građanskim aktivnostima kako bi protestirali protiv trenutne ekonomske, socijalne i političke situacije u zemlji, navodi se u današnjoj izjavi UO PIC-a, od koje se suzdržao predstavnik Ruske Federacije, prenosi Anadolu Agency.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a osuđuju uništavanje imovine koje se dogodilo tokom pojedinih protesta. Također, duboko žale zbog povreda koje su tokom protesta zadobili građani, demonstranti, novinari i policajci i oštro osuđuju upotrebu sile, navodi se u pisanim saopćenju UO PIC-a.

“Dolje potpisani ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozivaju nadležne vlasti i političke stranke da se brzo angažiraju na dvostranom dijalogu s građanima i građanskim društvom o trenutnim socijalno-ekonomskim i političkim problemima u zemlji, kako bi se osmislile i provele konkretne mjere. Lideri se trebaju ozbiljno uključiti u dijalog s građanima i ne dozvoliti da nasilno ponašanje nekolicine bude izgovor za nerješavanje mirno iznesenih zahtjeva” navodi se u izjavi ambasadora UO PIC-a.

U izjavi su također osuđeni pokušaji, kako se navodi, “određenih političkih lidera da proteste iskoriste za produbljivanje etničkih podjela”.

“Građani u cijeloj zemlji, svih nacionalnosti, dijele slične brige u vezi s korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti i nepostojanjem ekonomske perspektive. U tom kontekstu, svi organi vlasti i politički lideri trebaju raditi zajedno na rješavanju problema i nezadovoljstva građana”, poručio je UO PIC-a.

Izjavu UO PIC-a potpisali su diplomatski predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Turske (ispred Organizacije islamske suradnje), Španije i Nizozemske. Istovremeno, Ruska Federacija se suzdržala od ove izjave i smatra da je trenutna situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine isključivo interna stvar, navedeno je uz izjavu dostavljenu medijima.

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 12:25