Uposlenici ZOI ’84 prijete paljenjem zgrade Vlade Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor 1.7.2014. u 16:22

Uposlenici ZOI ’84 prijete paljenjem zgrade Vlade Kantona Sarajevo

Uposlenici traže hitno imenovanje rukovodstva preduzeća, te isplatu plaća

Najmanje 30 uposlenika Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) “ZOI ’84” štrajkuje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS), tražeći isplatu zaostalih plata i imenovanje rukovodstva.

Štrajk je započeo u ulici Branilaca Sarajeva, ispred zgrade kompanije ZOI ’84, gdje su radnici tražili hitno imenovanje rukovodstva preduzeća, kao i isplatu plaća.

Predsjednik Sindikata ZOI ’84 Alija Hodžić kazao je da je ZOI ’84 na koljenima, a da su radnici dovedeni na rub siromaštva.

“Do sada je neisplaćeno deset plaća, nemamo zdravstveno osiguranje možda od 2012. godine, možda i dalje, nemamo uvezani radni staž. Znači sve ono što je dosljedno čovjeka, mi nemamo. Mi smo tu da tražimo svoja prava. Uposlenici već dugo trpe i rade, a nikada nisu imali platu. Htjeli smo da sačuvamo ovu firmu, ali isto tako želimo da izađu gospoda, da nam kažu kad će nam isplatiti plate. Mi smo fer i ne tražimo da nam odmah isplate sve, neka nam daju pet plaća, da imamo uslove za život. Pa ćemo mi opet čekati neki period”, rekao je Hodžić.

On je kazao da čekaju nekoga da im se obratio ispred Vlade KS, a ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, uposlenici će zapaliti zgradu ZOI ’84.

“Iako ni to nije rješenje, ne znamo šta drugo da radimo. Probali smo sve, od dopisa, mirnih protesta, nema šta nismo uradili”, izjavio je Hodžić.

Ispred nezadovoljnih uposlenika ZOI ’84 izašao je zastupnik u Skupštini KS Zaim Backović, koji je kazao da postoji modus, ali da treba dobre volje da se riješe problemi uposlenika ovog javnog preduzeća.

“Nijedan prijedlog koji sam dao na Skupštini nije prihvaćen. Ja se bavim poslom, a ne pričom. Ja radim, a oni ne. Olimpijsku dvoranu Zetra treba staviti u funkciju, ali ne samo Zetru. Mi u Sarajevu, u odnosu na realne potrebe, imamo puno više sala, nego što treba gradu od 400.000 stanovnika. Ko će tamo da radi i ko će to plaćati? I planira se gradnja još takvih dvorana, što je bespotrebno”, zaključio je Backović.

Preduzeće “ZOI ’84” ima 194 uposlenika. Problemi ovog preduzeća, koja je naslijeđe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, traju nekoliko godina. Ova kompanija je u gubitku više od 12 miliona KM.

AA

tačno.net
Autor 1.7.2014. u 16:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija