Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila spisak najvećih dužnika

tačno.net
Autor 3.1.2014. u 10:26

Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila spisak najvećih dužnika

Najveći pojedinačni dužnik je MB Kekreović iz Laktaša

Firma “MB Kekerović” sa dugom od 9,1 miliona konvertibilnih maraka (KM), najveći je dužnik po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), objavila je danas Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na drugom mjestu spiska koji je jutros objavila UIOBiH nalazi se Republička direkcija za robne rezerve bh. entiteta Republike Srpske, koja duguje 7,5 miliona. Prema objavljenom spisku, na trećem mjestu od ukupno 9.089 poreskih obveznika u BiH koji duguju indirektne poreze, na trećem mjestu po visini duga za PDV je je firma „Đuša“ iz Fojnice sa dugom od 7,2 miliona KM.

Na spisku se nalaze dužnici po osnovu indirektnih poreza – PDV-a, akciza, carina i putarina – koji ukupno državi duguju 269 miliona KM.

Nakon što je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, po prvi put u deset godina od kada se u BiH naplaćuje PDV, stekli su se zakonski uvjeti da imena dužnika budu javno objavljena.

U saopštenju za javnost, UIOBiH je navela da „svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju, trebaju da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza“.

Pored javne objave dužnika, podsjećaju iz UIOBiH, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koje je na prijedlog UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na pet posto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

„UIO je ovaj prijedlog smanjenja naknadnog tereta prinude i zateznih kamata uradila kako bi izašla u susret poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini, koja se trenutno susreće sa velikim problemom nelikvidnosti“, pojašnjeno je iz ove institucije.

Podsjećamo, od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, koji se počeo primjenjivati 1. januara 2006. godine, pa zaključno sa 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio je 789 miliona KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja, do danas je naplaćeno 520 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 269 miliona KM i to duguje 9.089 obveznika iz BiH. Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate. Procenat naplate duga iznosi 65 posto.

Od ukupnog iznosa dugovanja naplaćeno je 520 miliona KM, tako da dugovanja 9.089 obveznika iznose 269 miliona KM.

Reakcije na spisak dužnika indirektnih poreza u BiH: Objavljivanje spiska neće povećati naplatu poreza  

Nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBIH) objavila spisak od 9.089 poreskih dužnika koji državi duguju ukupno 269 miliona maraka, u prvim reakcijama sugovornici Anadolu Agency (AA) izrazili su rezervu da će to dovesti do povećanja naplate dospjelih potraživanja.

„Ne očekujem da će nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje u javnost izašla sa spiskom dužnika, to rezultirati i povećanjem naplate indirektnih poreza, akciza, carina“, smatra Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP).

Prema njegovim riječima, na poreske dužnike na ovaj način može biti izvršen dodatni pritisak javnosti, ali, kako ističe „njihova imena i do sada su bila poznata UIOBiH i ona je imala zakonske mehanizme da potraživanja prema njima naplati“.

Nakon analize objavljenog spiska, kazao je Ivanić, biće barem jasno da li se među dužnicima nalaze privilegovane firme ili, pak, one koje zbog ukupno loše ekonomske situacije u BiH nisu bile objektivno u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze.

Slobodan Popović, poslanik SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a, istakao je po njemu tri najbitnije stvari koje će se iz javne liste poreskih dužnika vidjeti: visina duga, vremenski rok u kojem poreski obveznici nisu izmirivali svoje obaveze i njihova imena.

„Kada te tri stavke analiziramo, znat ćemo da li je UIOBiH proteklih godina imala takozvane povlaštene poreske obveznike, kojima se gledalo kroz prste. To će i biti najbolji pokazatelj jesu li svi poslovni subjekti u BiH jednaki pred zakonom“, istakao je u izjavi za AA Popović.

Prema njegovim riječima, država je i do sada imala mehanizme da naplati svoja potraživanja.

„I da se time bavila, barem bi BiH djelimično bila u manje lošoj ekonomskoj situaciji u odnosu na stanje u kojem se sada nalazi“, kazao je Popović.

Prema objavljenim podacima,  preduzeće „MB – Kekerović“ iz Laktaša s 9,1 milion KM duga je najveći dužnik po osnovu indirektnih poreza u BiH. Slijede Republička direkcija za robne rezerve RS-a koja duguje 7,5 miliona i preduzeće „Đuša“ iz Fojnice sa dugom od 7,2 miliona KM.

Tri najveća dužnika po osnovu akciza su firma „Bob-Pro“ iz Čitluka sa 7,5 miliona KM duga, a zatim Sarajevska pivara sa oko tri miliona duga i „Bobita“ iz Čitluka.

Po osnovu duga za carine, najveći dužnici  su „S-leyn“ iz Bihaća sa 3,1 milion KM, „Vučko trade“ Banja Luka sa 1,7 milion i „Megacom“ Tuzla.

 

tačno.net
Autor 3.1.2014. u 10:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija