URAS BIH: Nedopustiva indolencija obrazovnih institucija u slučaju Mahir Rakovac

tačno.net
Autor 29.1.2016. u 10:53

URAS BIH: Nedopustiva indolencija obrazovnih institucija u slučaju Mahir Rakovac

Nakon više od četrdeset dana od stradanja četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca, sa žaljenjem i konsternacijom konstatiramo da se akademska zajednica, kao i druge institucije obrazovanja u Bosni i Hercegovini nisu oglasile u povodu nerazjašnjene smrti ovog dječaka. Ne želimo prejudicirati zaključke, ali je nedopustivo da Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i mladih, kao ni Univerzitet u Sarajevu i Akademija nauke BiH, nisu našli za shodno da se oglase i daju podršku što bržem rasvjetljavanju uzroka ove tragedije.

Takva nedopuštena indolencija obrazovnih institucija otvorila je mogućnost raznih manipulacija i relativizacije jednog od najopasnijih društvenih problema. Neprihvatljivo je da, umjesto institucija koje imaju obavezu i kapacitete da to čine, danas o vršnjačkom nasilju i maloljetničkoj delikvenciji govore razna udruženja građana i organizacije koje, realno, nemaju potencijal da ovaj problem sagledaju na kompetentan način. Rezultat takve situacije su strašne manipulacije činjenicama i pokušaj da se, sa rigidnom ideološkom intonacijom, za tragediju njihovog djeteta čak okrive majka i očuh koji su tragično stradanje Mahira Rakovca jasno predstavili kao posljedicu katastrofalnog stanja u oblasti obrazovanja.

Šutnja “akademske zajednice“ i obrazovnih institucija simptom je stanja društva u kojem živimo i razlog da se na svaki način upozori na činjenicu da danas ni stradanje djeteta ne može da probudi uspavane i privilegijama paralizirane humaniste i samozvane altruiste. Šta još treba da se desi da bismo konačno digli glas i rekli da ovakvo obrazovanje kakvo danas imamo, proizvodi nasilje kao način društveno prihvatljivog ponašanja i neznanje kao mjeru vrijednosti? Smatrali smo da mi nismo institucija koja treba prva da se oglasi u pogledu tragedije Mahira Rakovca i koja treba da upozori da se u ovom slučaju radi o opasnom društvenom fenomenu, koji sve više postaje svakodnevnica našeg obrazovanja. Nakon što to nisu učinili nadležni, URAS BiH poziva kompetentne eksperte iz oblasti socijalne delikvencije da nam se jave u cilu organizacije simpozija na temu maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja. Nadamo se da ćemo za takav skup dobiti podršku nadležnih društvenih institucija.

Istovremeno, to bi sasvim sigurno bila mogućnost da se na kompetentan način, oslobođeno od političkih i ideoloških konotacija, govori o ovom problemu u našem društvu. Rezultat takvog skupa moraju biti zaključci sa konkretnim inicijativama za društveno djelovanje u pravcu suzbijanja društveno destruktivnog ponašanja kod maloljetnika i mladih uopće.

Konačno, želimo dati podršku roditeljima Mahira Rakovca u istrajavanju na utvrđivanju istine o njegovom stradavanju. Javne prijetnje i relativizacija činjenica vezanih za okolnosti gašenja jednog mladog života kojim su izloženi, samo su dokaz nedovoljne civiliziranosti društva u kojem živimo i opasnosti pred kojom se realno nalazimo. Odgovornost za to snose, prije svega, obrazovne institucije, akademska zajednica i politički centri moći. Zato oni nemaju pravo da šute, a imaju obavezu da konačno počnu djelovati u cilju gradnje boljeg svijeta od ovog u kojem danas živimo.

PREDSJEDNIK URAS BIH

prof. dr. Samir Arnautović

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.1.2016. u 10:53