Usvojen Gratzov Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti

tačno.net
Autor 23.2.2016. u 14:48

Usvojen Gratzov Nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa 47 glasova ‘za’, usvojen je Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti koji je predložio zastupnik Naše stranke Dennis Gratz.

“Nacrt sada ide u javnu raspravu, gdje ćemo svakako raditi na njegovoj doradi, uz konsultacije sa udruženjima žrtava te akademskom zajednicom. Ovim zakonom ćemo kao društvo napraviti iskorak u odnosu prema ratnim zločinima, a posebno je važno što se zakonskim rješenjem nismo ograničili samo na tragediju genocida i zločina protiv čovječnosti iz devedesetih, već i na pitanje negiranja Holokausta, te drugih zločina utvrđenih pred međunarodnim sudovima”, kazao je Gratz.

“Želim se zahvaliti udruženjima koja su iskazala otvorenu podršku, pokazali smo da zajednički možemo napraviti pritisak i osigurati podršku za dobra rješenja. Ovo je samo jedan od koraka ka vraćanju digniteta žrtvama, nadam se skorom usvajanju Zakona te procesuiranju onih koji negiranju zločine. Drugi korak je izmjena zakonske regulative i osiguranja većeg stepena zaštite žrtava rata, zatim obavezivanje lokalnih zajednica na adekvatno obilježavanja mjesta zločina bez obzira na etničku pripadnost žrtve, te kreiranje adekvatnog obrazovnog programa za generacije koje dolaze o istini o genocidu, Holokaustu i počinjenim zločinima protiv čovječnosti”, zaključio je Gratz.

tačno.net
Autor 23.2.2016. u 14:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija