Uz javni ples obilježen “Narandžasti dan” – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

tačno.net
Autor 25.2.2016. u 18:07

Uz javni ples obilježen “Narandžasti dan” – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, organizovao je javni ples uz flash mob koreografiju profesionalne plesne grupe „Fresh Generation“, kako bi ukazao na problem o kojem se rijetko govori.

Aktivisti i aktivistice Instituta za razvoj mladih i građani plešući su podržali borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH, te tako dali svoj doprinos u podizanju svijesti bh. građana o problemu nasilja.

Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine pokazalo je da je skoro polovina ispitanih žena do svoje petnaeste godine doživjela barem jedan oblik nasilja.

„To je poražavajuća statistika. Još je alarmantnija činjenica da su posljednja istraživanja pokazala da je problem nasilja u porodici u našoj zemlji u porastu. Zato trebamo o tome stalno govoriti. Trebamo u dugotrajni i složeni proces rješavanja ovog problema uključiti i mlade, te sve druge aktere društva.”– poručila je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istog dana i na isti simboličan način kampanja protiv nasilja provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, čija je članica i Institut za razvoj mladih KULT.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprječavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

tačno.net
Autor 25.2.2016. u 18:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija