„Vaginini monolozi“ u Sarajevu

tačno.net
Autor 24.2.2017. u 10:06

„Vaginini monolozi“ u Sarajevu

Sarajevo je i ove godine jedan od mnogih gradova širom svijeta koji će u sklopu globalnog V-Day pokreta podići svoj glas protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U okviru ove kampanje aktivistice i aktivisti okupljeni oko Feminističke škole Žarana Papić organizuju izvođenje predstave „Vaginini monolozi“.

Predstava „Vaginini monolozi“ bavi se raznim kontroverznim pitanjima i predstavlja raznolika iskustva žena o kojima se rijetko priča. Bazirana je na oko 200 intervjua koje je autorica i aktivistica Eve Ensler uradila sa ženama iz raznih društvenih, ekonomskih i drugih krugova, a njihova iskustva pretočena su u monologe koji na zanimljiv i često komičan način pokazuju kako je to biti žena današnjice.

„Vaginini monolozi progovaraju o bitnim, često zanemarenim, taboo temama i tjeraju i izvođačice i publiku da promišljaju aspekte života o kojima možda nikada ranije nisu razmišljale. Predstava je to u kojoj se isprepliću komično i tragično, pružajući gledaocima/gledateljkama priliku da zavire u često skriveni svijet ženske seksualnosti“, kaže Maida Salkanović, jedna od organizatorica ovog događaja.

Svakog februara predstava se izvodi širom svijeta u okviru V-Day kampanje da se zaustavi nasilje nad ženama i djevojčicama. Ove godine sarajevska će publika imati priliku pogledati raznovrsne priče žena u Kriterionu, 27. februara 2017. u 20:00 časova. Cijena ulaznica je 3 KM, a prihod od predstave namijenjen je podršci rada organizacije Sigurna kuća—Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici u Sarajevu.

tačno.net
Autor 24.2.2017. u 10:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija