VEČERAS U POZORIŠTU MLADIH MALA RAJA OTVORILA MALI MESS

tačno.net
Autor 24.9.2016. u 09:25

VEČERAS U POZORIŠTU MLADIH MALA RAJA OTVORILA MALI MESS

Mali MESS, dječiji program 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS večeras je zvanično otvoren u Pozorištu mladih igranjem predstave “Pustolovine Boleta komete“ autora Marka Dukića i Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke. Uz igru i zabavu koja je prethodila samom otvaranju, djeca su imala priliku gledati predstavu koja govori o glavnom liku Boletu Kometi koji rješavajući razne zagonetke i prepreke, proživljava nevjerovatne situacije u potrazi za svojim nestalim ocem, otetim od strane bića iz svemira Sum Suma.

Pozivajući djecu da rukom, nogom i nosom napišu slova koja čine riječi Mali MESS, direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, u simpatičnom performansu sa djecom zvanično je otvorio program Malog MESS-a. “Mi u MESS-u vjerujemo da nas naša djetinjastost čini boljim ljudima. Zato ćemo od večeras pa sve do ponedjeljka zajedno sa vama biti djetinjasti i radujemo se našem zajedničkom igranju i druženju“, rekao je Kreševljaković.

Mali MESS program nastavlja se već sutra sesijama i igrom “Baja buf“ te radionicom “No work & just play“. Igra “Baja buf“ namijenjena je bebama uzrasta od 10 do 24 mjeseca. Predvođena izvođačima i izvođačicama iz varaždinske trupe Vrum, igra je koncipirana na način da je bebama omogućen velik i siguran prostor u kojem imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istražujući sebe, prostor u kojem se nalaze i svijet oko njih svojim vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije.

Dvosatna radionica “No Work & Just Play“ koju će predvoditi Till Frühwald i Asher O’Gorman, namijenjena je svima od 7 do 77 godina i ima za cilj da senzibilizira djecu i roditelje u polju scenskog pokreta. Niz vježbi usredotočen je na buđenje i osvještavanje potencijalnih tjelesnih mogućnosti, koncentraciju, otvaranje osjetilne razine koja uključuje doživljaj prostora i doživljaj trenutka, te pripomaže zajedničkom kreiranju situacija.

U ostatku programa, nedjelja 25. septembar rezervisana je za komad Pozorišta mladih Sarajevo, “Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik čije je najvažnije pravilo da se kroz igru najbolje uči, dok lutkarska predstava “Duga“ Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, u ponedjeljak 26. septembra od 18 sati govori o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

Tagovi:
tačno.net
Autor 24.9.2016. u 09:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija