Vijeće učenika srednjih škola iz Jajca: Vraćaju nas u torove jer se boje našeg zajedništva

tačno.net
Autor 15.7.2016. u 10:42

Vijeće učenika srednjih škola iz Jajca: Vraćaju nas u torove jer se boje našeg zajedništva

Odlukom zastupnika u Skupštini SBK o osnivanju nove i podijeljenje srednje škole u Jajcu totalni je apsurd za čitavo društvo u Jajcu. Vijeće učenika ovim putem izražava duboku ogorčenost ovom odlukom koja je nepotrebna ovom gradu u kojem se suživot gradi godinama bez i jednog incidenta u vezi s etničkom ili vjerskom pripadnošću, što se može dokazati i kroz izvještaje PU Jajce.

Jajački “nacionalistički krug” se pribojava tog zajedništva i ljubavi koja vlada među srednjoškolcima, koja političkim “poslušnicima” Jajca na dugoročnom planu ne donosi glasove. Zato su i donijeli sramnu, pomalo i dogovorenu odluku, navodi se u saopćenju Vijeća učenika.

“Vraćanje ‘u okvire zakona’, kako navodi ministrica Čerkez, nije ništa drugo nego vraćanje u torove 90-ih godina, gdje nacionalističke stranke najradije i vide stanovnike ove zemlje kako bi mi mogle lakše manipulisati našim životima. Ova odluka neće ništa bolje pridonijeti, nećemo postati bolji ljudi, jedinu korist će imati politički poslušnici koji će dobiti radna mjesta ili će po običaju uvoziti radnu snagu iz drugih gradova, dok će naši sugrađani koji su završili fakultete i dalje biti na listama Zavoda za zapošljavanje”, navodi se u saopćenju.

Ovakvo mišljenje dijeli veliki broj srednjoškolaca, ali samo rijetki će izaći u javnost, isto tako i roditelji. Grad Jajce je kroz historiju ili povijest, a i istoriju bio grad svih ljudi dobre volje, kažu srednjoškolci iz Jajca.

“Mi nismo zatrovani nacionalizmom na kojem počiva ova država i gdje se dijeli sve na tri. Dok se ljudska svijest ne promijeni neće biti bolje na ovim prostorima, a našoj djeci neće biti potreban nijedan od tri jezika jer i onako idu na kurseve njemačkog kako bi pobjegli od bolesnog društva.

Ako se nastavi ovakav trend, naš grad i država će biti bez stanovnika. Možda je to želja vlasti jer bi mogli lakše manipulisati manje svjesnim stanovništvom. Građani služe samo kao politički aparat da se dobiju glasovi kako bi njima osigurali egzistenciju”, dodaje se u saopćenju.

Srednjoškolci kažu da nastavljaju borbu. Političari su pronašl modul i rješenja za mnoge probleme pa zašto ne bi i za ovaj.

“Vijeće učenika nastavlja rad i svoju borbu do daljnjeg, dok se ne promijeni odluka nacionalističkih vladara narodnih torova”, navodi se u saopćenju Vijeća učenika srednjih škola u Jajcu.

Klix.ba

tačno.net
Autor 15.7.2016. u 10:42