Visoko: Bure sa sirćetnom kiselinom se izlilo na dvadesettrogodišnjeg radnika!

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 18:18

Ovo je mail koji je danas poslijepodne stigao na adresu portala Doznajemo.com:

“Nije nam nikako jasno kako nijedan medij nije objavio vijest da je u noći na srijedu 6. marta, nedugo iza ponoći, u firmi Prevent Visoko (Topuzovo Polje) radnik tj. skladistar (23 godine) obavljajući svakodnevne poslove nastradao od sumporne kiseline koja se koristi u Preventu na izradi kože, gdje je nesretnom mladiću stradalo 75% tijela i gdje mu se i sada bore za zivot u bolnici na Koševu u Sarajevu, budući da je uz teške opekline zadobio i povrede organa za disanje. Žalosno je da i spomenuta firma nije izdala neko saopštenje o zdravstvenom stanju nastradalog, jer ipak je nastradao obavljajuci svakodnene obaveze na svom radnom mjestu.

Naime, na skladištara se prevrnulo bure kiseline. Svi radnici su preživjeli šok gledajući kako se čovjeku raspada tijelo, i gdje postoji mogućnost da se sutra isto desi i nekom od njih jer kiselina je skladištena na platformi gdje se morala skidati viljuškarom. Pretpostavljamo da će se “dokazati” da je radnik pogriješio i da je “svojevoljno” koristio viljuškar, ili već nešto u tom stilu.

A često smo čitali po raznim medijima kako hvale Prevent da svakodnevno zapošljava radnike, dok niko ne spominje da je u posljednjih mjesec dana Prevent BiH otpustio cca 500 radnika, i da su otpustili radnike koji rade od 2009. godine, radnike koji su po zakonu morali imati ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a ne kao sto je u Preventu praksa da radnici od 2004. godine produžuju ugovore svakih 15 dana. Molimo vas da ispitate sta se desilo spornog dana i da informisete o zdravstvenom stanju nastradalog. Molimo vas da ovaj mail ostane anoniman. Unaprijed Hvala”.

Povrijeđeni radnik zove se Mostić Mirnel. Firma Prevent je u pismenom odgovoru medijima saopštila sljedeće:

“Liječnička pomoć mu je ukazana u najkraćem mogućem roku. Mi svakodnevno pratimo njegovo stanje i pružamo potrebnu podršku. Svi koji trebaju rukovati viljuškarom prolaze kroz adekvatnu obuku. Kontrola je u nadležnosti inspekcijskih organa. Izražavamo žaljenje zbog nesreće koja se desila kolegi na radnom mjestu, te se nadamo njegovom skorom oporavku. U međuvremenu su poduzete sve mjere u cilju rasvjetljavanja ove nezgode, te korektivni koraci kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih nezgoda”.

Doznajemo.com

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 18:18