ZADRŽITE DUH FESTIVALA I POGLEDAJTE PREDSTAVE KOJE STE PROPUSTILI

tačno.net
Autor 20.10.2015. u 11:01

ZADRŽITE DUH FESTIVALA I POGLEDAJTE PREDSTAVE KOJE STE PROPUSTILI

Nakon što su se na 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS 22 predstave sa ukupno 25 igranja predstavile sarajevskoj publici, ljubitelji i ljubiteljice teatra mogu do kraja oktobra zadržati festivalsku atmosferu i pogledati predstave Scene MESS. U okviru oktobarskog repertoara Scene MESS, 20. oktobra u 20 sati u Kamernom teatru 55 će igrati predstava “Koncert ptica“, dok će se “Brašno u venama“ još jednom predstaviti u SARTR-u 21. oktobra u 20 sati. Kao dio oktobarske Scene MESS je i komad “Tajna džema od malina“ koja je na repertoaru igrat će 27., 28. i 29. oktobra također u SARTR-u u 20 sati.

Ako niste stigli pogledati predstavu prema upravo proglašenom najboljem savremenom balkanskom tekstu na 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, prije nego što se uskoro otisne na regionalna gostovanja, pogledajte je u sjajnoj glumačkoj izvedbi Miodraga Trifunova, Izudina Bajrovića, Selme Alispahić, Admira Glamočaka, Jasenka Pašića i Kaće Dorić, koja je za ulogu u ovoj predstavi nagrađena i Zlatnim lovorovim vijencem na upravo završenom 55. MESS-u. Ratna dejstva nagrizla su i uništila društvo u brojnim vidljiv aspektima, ali i u onim okom nevidljivim. Vrijeme je za bolno iskren obračun sa prošlošću u porodičnim relacijama. “Brašno u venama”, u režiji Borisa Liješevića, jedan je od najuzbudljivijih projekata Sarajevskog ratnog teatra, u saradnji sa Scenom MESS.

U novoj formuli, “Tajna džema od malina” kakvu još niste vidjeli. Svijetom vlada invazija pobješnjelih krava, za sve optužuju poludjelog slikara sa Alifakovca, slavni sarajevski vampir se opet probudio, sumnja se na postojanje tajnih okupljališta za one koji su “drugačiji”. Ako nam je konfrontacija sa neokonzervativnom i licemjernom svakodnevnicom Sarajeva sumorna, suočimo se s njom jednako surovo kroz imaginarni, duhoviti svijet Karima Zaimovića. Nakon gostiju Sanina Milavića, Maje Izetbegović i Borisa Lera, u koga će se ovoga puta transformirati Mahmut Sefardžić, Pedro Panama i Ona?

Kao svojevrsni produženi festivalski sadržaj, posebnu pažnju na teatarskoj sceni u protekloj sedmici privukla je sarajevska premijera i četiri reprizna igranja predstave Lenke Udovički, “Antigona – 2000 godina kasnije“, koja je nastala prema dramaturškom predlošku Željke Udovičić Pleština. Prvi put nakon 23 godine na sarajevskoj sceni je igrao Rade Šerbedžija, a njegova posebna gošća na jednoj od izvedbi bila je poznata glumica, Vanessa Redgrave, jedina britanska glumica koja je osvojila najprestižnije nagrade za glumu: Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe.

Ulaznice za predstave “Brašno u venama“ i “Tajna džema od malina“ se mogu rezervisati putem telefona 033 664 070, emaila [email protected] ili na blagajni Sarajevskog ratnog teatra. Ulaznice za predstavu “Koncert ptica“ rezervisat se mogu putem broja 033 550 475, e-maila [email protected] ili lično na blagajni Kamernog teatra 55 svakog dana osim nedjelje u periodu od 10 do 12 sati i od 16 do 20 sati.

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.10.2015. u 11:01