Zagađenost okoliša u BiH uzrokovana i nepoštivanjem sporazuma o Energetskoj zajednici

tačno.net
Autor 26.12.2013. u 12:25

Zagađenost okoliša u BiH uzrokovana i nepoštivanjem sporazuma o Energetskoj zajednici

Glavni problem oko zagađenja temelji se na nepoštivanju sporazuma o uspostavi Energetske zajednice koji je BiH potpisala 2005. godine

U Sarajevu je održan brifing za medije Efekt koalicije čiji se članovi zalažu za sistemsko uklanjanje posljedica enormnog zagađenja okoliša, degradacije tla i uništavanja prirodnih resursa, javlja Anadolu Agency (AA).

Efekt koalicija je udruženi nevladin sektor Tuzle, Zenice, Sarajeva i Zagreba. U Bosni i Hercegovini koalicija djeluje samo na nivou FBiH. U nju su uključeni Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), Energis iz Sarajeva, Eko forum i E-grupa i Zenice, kao i Zelena akcija iz Zagreba.

Govoreći o problematici zagađenja okoliša u BiH te o ciljevima i zahtjevima koalicije CRP projekt menadžer Ervin Đember istakao je da je glavni problem to što država BiH ne poštuje sporazum o Energetskoj zajednici koji je otpisala 2005. godine, a koji je stupio na snagu 2006.

Koalicija Efekt od federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zahtjeva da u naredne dvije godine usvoji Strategiju energetskog sektora FBiH u okviru kojeg će se osigurati da udio energije dobijene iz akumulacijskih hidroelektrana i fosilnih goriva u periodu od 30 godina opadne najmanje jedan procenat.

Koalicija od ministarstva dalje zahtjeva, kako je saopćeno, da se ne povećavaju proizvodni kapaciteti dobivnja električne energije kroz akumulacijske hidrocentrale i fosilna goriva. Komentarišući ovaj zahtjev Đember je kazao kako bi bilo mnogo bolje povećati efikasnost postojećih postrojenja nego graditi nova.

Koalicija također od federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zahtjeva da užom saradnjom sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja osigura poboljšanje energetske efikasnosti. Đember je dodao da među građanima Sarajeva zbog ekonomskih prilika, postoji trend prelaska sa plina na ugalj.

Ministarstvu je također upućen zahtjev da u naredne tri godine obezbjedi implementaciju obaveze iz ugovora o uspostavi energetske zajednice potpisane 2005. godine sa EU i zemljama regiona. Đember je napomenuo da su rokovi za ispunjenje obaveza već istekli te da “nam prijeti zabrana izvoza električne energije kao i novčane kazne”.

Podsjetimo, veći gradovi BiH među kojima je i glavni grad zemlje u proteklih nekoliko dana imali su izuzetno visok procenat zagađenosti zraka. Građani su bili izloženi enormno visokim koncetracijama sumpor dioksida i karbon dioksida koji su izazivači bolesti pluća i disajnih puteva.

tačno.net
Autor 26.12.2013. u 12:25