Zaključci građanske rasprave o snabdjevanju Sarajeva vodom

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 10:35

Zaključci građanske rasprave o snabdjevanju Sarajeva vodom

Na Drugoj građanskoj raspravi o snabdijevanju Sarajeva vodom, koja je održana u Bosanskom kulturnom centru, 6. februara 2017.,  doneseni su sljedeći zaključci:

  1. Da se zaključci sa Prve građanske rasprave o snabdijevanju Sarajeva vodom ponovo dostave Skupštini Kantona, ovaj put i direktno svim poslanicima u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i Vladi Kantona Sarajevo, uz zahtjev da se hitno organizuje tematska sjednica Skupštine Sarajevo u vezi snabdijevanja Sarajeva vodom.

  2. Da se pripremi i dostavi Skupštini Kantona inicijativa za dopunu Ustava Kantona o pravu na pitku vodu, u kojoj će biti definisano da:
    – svi građani imaju pravo na pitku vodu,
    – vodni resursi Kantona treba da služe prije svega snabdijevanju stanovništva,
    – vodni resursi i vodovodna infrastruktura moraju ostati pod kontrolom i u vlasništvu države i društvene zajednice, bez mogućnosti bilo kakvog oblika privatizacije.

  3. Da bi se otklonile sumnje građana u razloge redukcija vode, da se objavi potpuni sadržaj studija urađenih do sada, u kojima je pravljena ocjena stanja vodovodne infrastrukture.

Iako su na javnu raspravu preko zvaničnog protokola institucija bili pozvani i predstavnici Vlade i Skupštine Kantona, kao i KJKP “Vodovod i kanalizacija”, niko od pozvanih se nije pojavio.

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 10:35