Zakon o prebivalištu 29. aprila neće biti na dnevnom redu

tačno.net
Autor/ica 22.4.2014. u 10:57

Zakon o prebivalištu 29. aprila neće biti na dnevnom redu

Na sjednici Doma naroda PS BiH 29. aprila gotovo sigurno neće biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, s obzirom da nije održana sjednica Kolegijuma ovog doma na kojoj se trebao usaglasiti prijedlog u vezi zaključka Kluba Bošnjaka da zakon ide u redovnu, a ne hitnu proceduru.

Ovo je za novinsku agenciju Patria potvrdio Halid Genjac, delegat u Domu naroda kazavši da se nisu ispunili uvjeti da Staša Košarac, dopredsjedavajući i predsjedavajući Dragan Čović otputuju do Sulejmana Tihića kako bi se sjednica kolegija održala.

– Sjednica Kolegijuma radi usaglašavanja prijedloga zaključka u vezi sa zakonom o prebivalištu i boravištu nije održana, prema tome nisu se stekli uslovi da se ovaj zakon rješava na sjednici – kazao je Genjac.

S druge strane Košarac vjeruje da možda ima dovoljno vremena da se vidi da li će Tihić možda uspjeti doći na sjednicu Kolegija koja će biti održana dan dva ranije prije 29. aprila.

– Zbog kompleksnog zdravstvenog stanja nije realna posjeta njemu. Mi smo danas pokušali stupiti u kontakt s njim, ali nismo uspjeli. Uopće ne možemo doći do njegovog stava. Zakon o prebivalištu je još uvijek aktivan iako je SDA blokirala proceduru. Treba ostaviti prostora da se vidi da li će možda Tihić uspjeti doći na sjednicu Kolegija – kaže Košarac.

On je dodao da je zakon iako u proceduru u dubokoj blokadi zbog SDA i koalaciije 1. mart. Ipak smatra da je u ovom mandatu moguće riješiti ovaj problem.

– Srpski klub neće odustati od hitne procedure za ovaj zakon. Dakle nema ni teoretske šanse da se to desi. Procedura je jasna i treba nam mišljenje Tihića kako bismo se na sjednici izjašnjavali o Prijedlogu zakona – dodao je Košarac.

oslobodjenje.ba

 

tačno.net
Autor/ica 22.4.2014. u 10:57