Žalbena komisija VZS poziva na uredničku odgovornost zbog teksta „Veselin Gatalo – Radno mjesto Srebrenica“

tačno.net
Autor 27.7.2017. u 10:46

Žalbena komisija VZS poziva na uredničku odgovornost zbog teksta „Veselin Gatalo – Radno mjesto Srebrenica“

Foto: youtube

Žalbena komisija Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini prihvatila je žalbu Štefice Galić, urednice portala tacno.netna tekst objavljen na portalu pogled.ba 10.07.2017.g. pod naslovom „Veselin Gatalo: Radno mjesto Srebrenica“.

“Ne osporavajući autoru članka da iznese vlastito mišljenje vezano za komemoraciju koja se svake godine obilježava u Srebrenici, Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH primjećuje kako g. Gatalo, autor, ironizira i ismijava navedenu komemoraciju nazivajući je „komemorativno-kulturno-povijesno-sportsko-umjetnička manifestacija s motorijadom zvana ‘Srebrenica 2017’“.

U navedenom tekstu omalovažavaju se odluke Haškog tribunala, štoviše, one se ismijavaju jer ih po navodima autora, donose ljudi „raznih boja s kućnim ogrtačima i perikama“, tj. „Sud bez statuta i zakonika“.

Također, umanjuje se srebrenička tragedija navođenjem kako se tu radilo o zločinu koji je, prema autoru, „jedan od rijetkih bez mrtvih žena i djece“, što nije tačno. Žalbena komisija podsjeća autora navedenog testa da su relevantne međunarodne institucije taj zločin presudile kao genocid.

U svome odgovoru urednik portala pogled.ba navodi da je autor teksta „cijenjeni književnik novinar i kolumnist“, Veselin Gatalo, ali to ne oslobađa urednika od odgovornosti za objavu ovakvoga teksta na svome portalu.

Žalbena komisija se posebno obraća uredniku portala pogled.ba napominjući mu da urednička odgovornost podrazumijeva odgovornost za objavu svakog teksta, fotografije ili bilo kojeg drugog sadržaja, bez obzira odakle ih preuzima i ko su autori. Objavom ovakvoga teksta prekršen je Kodeks za tisak i online medije BiH:

Članak 2, Stavak 2 – Urednička odgovornost, jer nije postupljeno u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti u predstavljanju mišljenja.

Članak 5, Stavak 1 – Točnost i fer izvješćivanje, jer se tim tekstom relativizira zločin genocida počinjenog u Srebrenici.

Kršenje odredbi Članaka 2 i 5 Kodeksa, u konkretnom slučaju imalo je za posljedicu kršenje Općih odredbi, Stavaka 1, 2 i 3 Kodeksa, koji nalažu:

„Novinari tiska i online medija u Bosni i Hercegovini imaju obvezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima. Dužnost novinara i izdavača tiska i online medija je poštivati potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i braniti načela slobode informiranja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo. Novinari će se pridržavati općeprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine“, stoji u saopćenju  Vijeća za tisak.

Izdavač portala Pogled, koji je objavio kontroverzni članak, je Studenski zbor Sveučilišta u Mostaru. Zbor finansira Sveučilište. Sveučilište se finansira iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, na čijem čelu je HDZ-ov premijer Nevenko Herceg.

Na pitanje kako komentira tekst Gatala profesor Esad Bajtal je istakao da ako neko dozvoli da se na njegovom glasilu pojavi takva etno-fašistički nasrtljiva retorika; prizemna i krajnje uvredljiva u civilizacijskom, ljudskom i svakom drugom smislu, onda jedini mogući zaključak koji slijedi je taj, da, oni koji su dozvolili objavu takvog sadržaja i retoričke forme, zapravo i sami stoje iza nje. I da je, ukoliko nije naručena, samim objavljivanjem, faktički podržavaju.

„Zamislite sličnu priču o Aušvicu ili, Jasenovcu i sve će vam biti jasno“,  kaže profesor Bajtal za agenciju Patria.

„Dakle, ako dozvoliš da se tako nešto objavi, prošavši prethodno uobičajenu proceduru objavljivanja – redakcijsku, uredničku – a zatim ni naknadno, nakon njegovih brojnih osuda, ne ogradiš se, i ne shvatiš njegovu ljudsku, civilizacijsku, etičku i moralnu poraznost, onda to, po logici uredničke šutnje, znači odobravanje svega rečenog“.

Šutnja, u logičkom smislu, i na tragu poznate narodne mudrosti, kaže profesor Bajtal, znači slaganje, odobravanje i pristajanje uz rečeno.

„Konačno, i neovisno o samoj banalnosti tog teksta i njegovoj šokantnoj prizemnosti, ovdje se radi o ideologizirano orkestriranoj priči ponavljanja poznate voždovske retorike, koja se, godinama i nekažnjeno, kontinuirano-planski opetuje. I populistički sasvim ciljano, a shodno dnevno-političkoj potrebi, svodi na negiranje jedne sudske Odluke, te na bolno vrijeđanje nedužnih žrtava i njihovih bolom ophrvanih porodica.

Aksiološka i moralna poraznost takvog politikantski-udvaračkog teksta, čitanog sa stanovišta logike zdravog razuma, ne zaslužuje nikakav komentar. I bilo bi najbolje da o tome nisam ništa pitan. U svakom slučaju, takav kakav je, u povijesnoj riznici ljudskog beščašća, naći će svoje mjesto pedagoški morbidnog primjera koji više nikada i nigdje, ne bi trebao (normativ), a u pravnom smislu te riječi, ni smio (imperativ) da se ponovi.

Nadam se da će porodice žrtava znati zatražiti dužnu sudsku satisfakciju koja im, za ovakvu vrstu teške uvrede pripada“, zaključuje Bajtal.

tačno.net
Autor 27.7.2017. u 10:46