Zašto i protiv koga se Dodik naoružava

tačno.net
Autor 25.10.2016. u 17:16

Zašto i protiv koga se Dodik naoružava

Dok ruski instruktori svakodnevno obučavaju pripadnike Jedinice za podršku MUP-a RS, predsjednik manjeg BiH entiteta kao i svaki diktator uspostavlja uslove za kadrovsku organizaciju i jačanje svoje „Pretorijanske“ garde na ideološkoj osnovi Miloševićevih po zlu čuvenih „Crvenih Beretki“.

6,5 miliona KM Vlada manjeg BiH entiteta će izdvojiti za obuku, opremanje, renoviranje i izgradnju novih objekata za specijalne jedinice MUP-a RS i bivšoj kasarni Zalužani koje se kadrovski već popunjavaju. 650 dugih cijevi namjenjenih nominalno za 2 pješadijska bataljona je već nabavljeno iz Belgije, Švicarske, Velike Britanije i Rusije, a u toku je i nabavka specijalizovanih „policijskih“ vozila čitaj transportera. Da li je to Milorad Dodik odlučio da svoju stolicu brani i silom oružja ili je kako kažu iz Vlade RS to pitanje povećanog nivoa narušavanja sigurnosti građana RS-a posebno od pojvanog oblika terorizma.

Rukovodstvo SDU BiH i javnost se sa pravom pita da li je onda prijetnja sigurnosti građanima u BiH, pa i u manjem BiH entitetu i teško naoružanje koje je i danas uskladišteno u kasarani OS BiH „Miloš Obilić“ na Palama, iako je 2007. godine bilo predviđeno za uništavanje. Da li je prijetnja sigurnosti u BiH to što medijske i sigurnosne procijene entitetskih MUP-ova govore da još uvijek ima cca 700.000 cijevi nelegalnog oružja, od čega barem pola, tj. 350.000 cijevi pješadijskog naoružanja otpada na entitet RS. Zašto je u enitetu RS legalno registrovano 60.000 dugih cijevi od kojih polovina predstavlja tzv. trofejno oružje u koje spada kompletan arsenal pješadijskog naoružanja JNA, među kojima je i „modifikovana“ snajperska puška CZ M-76 PASP sa noćnim nišanom?

Zašto se nabavlja oružje za MUP RS, sa kojim ciljem? Koga se to boji Milorad Dodik pa kreira svoje „Crvene Beretke“? Izgleda da je samo ostalo da se Dragan Lukač ministar MUP-a RS-a i Predrag Ćeranić savjetnik Predsjednika ovog manjeg BiH eniteta dogovore ko će biti novi LEGIJA, a ko ARKAN. Stoga, Rukovodstvo SDU BiH traži od Visokog predstavnika Valentina Inzka i PIK-a da se ispita naoružavanje MUP-a RS, jer je nedopustivo da se pod plaštom borbe protiv terorizma stvaraju privatne vojske koje se žele upotrijebiti za tjelesnu zaštitu pojedinih ličnosti i njihovog kriminala.

tačno.net
Autor 25.10.2016. u 17:16