Zašto poslodavci odustaju od zapošljavanja novih radnika uz poticaje koje nudi Uredba Vlade FBiH?

tačno.net
Autor 2.3.2017. u 09:31

Zašto poslodavci odustaju od zapošljavanja novih radnika uz poticaje koje nudi Uredba Vlade FBiH?

Institut za razvoj mladih KULT uputio je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta  prijedloge za izmjene Uredbe o poticanju zapošljavanja iz 2016. godine kojom je predviđeno zapošljavanje sedam do osam hiljada osoba, a za subvencioniranje zapošljavanja planirano 50 miliona KM.

Institut je na temelju istraživanja primjene Uredbe iz 2016. godine, a na osnovu koje je raspisan i javni poziv za subvencioniranje zapošljavanja mladih bez radnog iskustva i samozapošljavanje, kreirao set prijedloga za izmjene Uredbe u cilju njene uspješne provedbe u ovoj godini.

Svi prijedlozi kreirani su u saradnji sa poslodavcima i službama za zapošljavanje, a jedna od ključnih sugestija odnosi se na potrebu proširenja sektora koji mogu učestvovati u programu subvencije na trgovinu, turizam i ugostiteljstvo. Predloženo je i da gornja dobna granica za osobe koje mogu biti obuhvaćene subvencijom bude pomjerena sa 30 na 35 godina starosti. Ukazano je i na nedostatke procesa implementacije Uredbe, neophodnost veće medijske promocije, te problem nedovoljnog poznavanja odrednica i uslova Uredbe i javnog poziva od strane poslodavaca koji su već aplicirali, što je posljedično izazvalo odustajanje od aplikacije kada su poslodavci spoznali uslove kojima ih ugovori obavezuju.

Nakon opsežne analize, kao potencijalno problematičan dio izdvojila se stavka da je poslodavac obavezan u radnom odnosu zadržati zaposlenog radnika još 12 mjeseci nakon isteka subvencioniranja. To također može biti otežavajući faktor i za osobu koja je zaposlena, jer će možda htjeti pronaći drugi posao nakon 12 mjeseci, a naveden je i primjer osobe koja je zaposlena po osnovu Uredbe, ali treba ići na porodiljsko odsustvo. Jedan od prijedloga je i uvođenje poduzetničke edukacije koja će prethoditi subvencioniranju samozapošljavanja, odnosno podršci vlastitim biznisima mladih.

Institut za razvoj mladih KULT koji je Uredbu podržao i promovisao kao inicijativu Vlade FBiH koja može potaknuti zapošljavanje u proizvodnim privrednim subjektima, ali i poduzetničku aktivnost kod mladih osoba, te doprinijeti rješenju problema nezaposlenosti o čijoj ozbiljnosti govori broj od više od pola miliona nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, prijedloge je uputio kako bi se poboljšala realizacija programa u ovoj godini.

Po osnovu Uredbe iz 2016. godine, ukupni iznos sredstava subvencije je iznosio 50 miliona KM, a javni poziv se realizovao posredstvom Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Programom rada Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 2017. godinu predviđeno je finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja u iznosu od 30 miliona KM.

tačno.net
Autor 2.3.2017. u 09:31