Zbog javašluka nadležnih u BiH ugrožene su čak i bebe

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 08:25

Da je Bosna i Hercegovina blokirana u svim mogućim procesima odavno nije novost. Ali kad zbog pravno-administrativnih propusta i bebe mogu postati životno ugrožene, onda to znači da je javašluk prevršio svaku meru.

Naime, deca kojima je neophodno lečenje u inostranstvu ne mogu dobiti pasoš ukoliko su rođena posle 12. februara usled nepostojanja dogovora o jedinstvenom matičnom broju.

Na to je upozorio Visoki predstavnik Valentin Inzko. ”Da, to je užasno. Tu se može naći rješenje. Neki uredi daju stare brojeve po starom sistemu… Također, postoji problem djece rođene u inozemstvu. Dobivam pisma od bh. roditelja iz Rumunije i Bugarske koji ne mogu kući pošto djeca koja su tamo rođena ne mogu dobiti pasoš. To treba rješavati na državnom nivou, to je državna stvar. Treba da se nešto poduzme. To je sramota! Vijeće ministara BiH treba da djeluje”, izjavio je Inzko za agenciju Anadolija.

Problem je nastao pošto je Ustavni sud BiH stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, a Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio nijedan od dva predloga izmena i dopuna istog.

tačno.net
Autor 5.6.2013. u 08:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija