ZETRA PROJEKT POZIVA GRAĐANE BALKANA DA UČESTVUJU I POŠALJU SVOJE PRIČE O YUTELOVOM KONCERTU ZA MIR U SARAJEVU

tačno.net
Autor 27.6.2016. u 10:05

ZETRA PROJEKT POZIVA GRAĐANE BALKANA DA UČESTVUJU I POŠALJU SVOJE PRIČE O YUTELOVOM KONCERTU ZA MIR U SARAJEVU

Od utorka, 28.06.2016.  Zetra Projekt zvanično poziva sve gradjane koji su 28.7.91. bili na koncertu “Yutel za mir” u Zetri (Sarajevo) da se preko web stranice www.zetraproject.com  jave i pošalju svoja sjećanja. Sav sadržaj Zetra Projekta možete pratiti i putem fb stranice www.facebook.com/zetraprojekt

Poziv će trajati mjesec dana, do 28.7.2016. kada je zapravo 25. godišnjica koncerta. Na stranici građani će moći ispisati svoja sjećanja ili ispričati ih putem kamere i aplodovanih videa. Također, mogu uploadovati i arhivski materijal, svoje snimke, fotografije, isječke iz novina ili bilo koja druga sjećanja iz tog perioda.

 https://www.youtube.com/watch?v=sx2Hl0xeliI

Zetra Projekt u svojoj istraživačkoj misiji želi pokazati da je postojao veoma impresivan broj građana širom Balkana koji su željeli mir, a ne rat koji ih je zadesio te tako rekontruisati upravo ovaj koncert, kuliminaciju antiratnih protesta na Balkanu tokom 90-tih godina. Zetra Projekt u potrazi je za stavovima građana/nki o proteklih 25 godina, sa nadom da će svi u Evropi moći naučiti mnogo.

Zetra projekt uspješno je završio svoju prvu fazu u kojoj su nedavno realizirana snimanja i intervjui sa građanima/kama iz Sarajeva povodom sjećanja na dan Yutelovog koncerta za mir iz ’91 godine.

https://drive.google.com/folderview?id=0B5IpQy-UwyziZnMwZkNRN09yZmM&usp=sharing

U utorak 28.6. na web stranici  www.zetraproject.com  možete čuti prve priče naših sugrađana koji će Vas zajedno sa Zetra Projektom pozvati da se prisjetite tog perioda i pošaljete nam svoje priče. Sa Zetra Projektom  su prvih dana u Sarajevu bili Lidumil Alikalfić, Milan Trivić, Davor Ebner, Senka Kurt i Anita E. Dadić.

Već početkom sljedećeg mjeseca na stranici će biti postavljene priče drugih sugrađana a naš poziv da nam napišete svoju priču ostaje otvoren do 28.7.2016. godine. Zetra Projekt planira početi snimanje dokumentarnog filma o Yutelovom koncertu za mir tokom mjeseca septembra.

Nadamo se da ćemo zajedno sa Vama i Vašim pričama uspjeti ojačati želju za mirom naglasivši sav besmisao i tragediju ratovanja.

Zetra Projekt srdačno se zahvaljuje direkciji i zaposlenima ZOI ‘84 te svim građanima/kama iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije koji su već ispričali svoje priče.

Olimpijski kompleks ZETRA je najveći Sarajevski sportsko-rekreativni kompleks čija je lokacija smještena u blizini Olimpijskog stadiona Koševo i ulice Alipašina u Sarajevu. Ovaj više od 7 km2 velik kompleks su dizajnirala dva poznata Sarajevska arhitekta Dušan Đapa i Ludmil Alkalfić za potrebe XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine. Izgradnja samog kompleksa ZETRA je počela u junu 1981. godine a okončana je svečanim otvaranjem tokom Svjetskog prvenstva za Juniore u umjetničkom klizanju. Olimpijski kompleks ZETRA je 14. februara 1982. godine otvorio tadašnji predsjednik Internacionalnog Olimpijskog Komiteta gospodin Huan Antonio Samaranch. Kompleks Zetre granatiran je 21.05.1992. godine.

tačno.net
Autor 27.6.2016. u 10:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija