Brendovi koji su ponos BiH: Sarajevo Film Festival

Predrag Blagovčanin
Autor 16.8.2013. u 09:00

Brendovi koji su ponos BiH: Sarajevo Film Festival

Marc Piasecki/WireImage

Portal tacno.net pokreće seriju tekstova u kojima će predstaviti najuspješnije bh brendove nakon rata.

Krećemo sa Sarajevo Film Festivalom.

Inicijativom entuzijastične grupe kulturnih radnika okupljenih oko Art Obala Centra ratne 1995. godine nastaje ideja stvaranja filmskog festivala koji će građanima Sarajeva omogućiti da barem na kratko izađu iz začaranog kruga ratnih dešavanja ali također i prilika da se ostatku svijeta prikažu stvarna patnja i borba u opkoljenom gradu.

U toku dvanaest dana prvog Sarajevo Film Festivala ratne 1995. god. u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Filmovi iz glavnog programa prikazani su na formatu 35 mm, a ostali na VHS-u. Festival je posjetilo 15.000 gledalaca, što je iz večeri u večer rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama.

Filmski festival koji je nastao kao čin borbe za život i egzistenciju  od 1995. godine do danas izrastao je u najznačajniju kulturnu manifestaciju u Jugoistočnoj Evropi, a Sarajevo je smjestio na kulturnu mapu svijeta.

Danas 19 godina nakon prve projekcije SFF predstavlja najznačajnije mjesto susreta svih filmskih radnika iz regije, kao i ključnu tačku umrežavanja i upoznavanja sa mogućnostima koje ovaj region može ponuditi.  Sa akcentom na najnovijoj filmskoj produkciji iz regije, dugometražnim i kratkim igranim te dokumentarnim filmovima, posvetama značajnim regionalnim filmskim stvaraocima i koprodukcijskim marketom CineLink, SFF predstavlja mjesto koje svaki filmski radnik mora posjetiti.

U regionu sa nešto više od 140 miliona stanovnika, Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis u cijeloj regiji, postavlja standarde u organizaciji filmskih festivala, te promociji i prezentaciji filmova u jugoistočnoj Evropi.

Imena poput  Angelina Jolie, Brad Pitt, Robert De Niro, Agnes B., Alfonso Cuaron, Anthony Minghella, Mike Leigh, Bono Vox, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, Jafari Panahi, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe… predstvljaju magnet koji generiše razvoj turizma u Sarajevu, a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

Sa više od 100.000 gledalaca koji svake godine posjete SFF i medijskom pažnjom koja prati ovaj jedinstveni kulturni događaj Sarajevo Film Festival predstavlja jedan od najznačajnijih brendova koje Bosna i Hercegovina može ponuditi svijetu.

Predrag Blagovčanin
Autor 16.8.2013. u 09:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija