Svjetski mediji šokirani brutalnošću nad životinjama u BiH: Hoće li novi zakon zauvijek učiniti BiH zemljom ubica?

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 19:28

Svjetski mediji šokirani brutalnošću nad životinjama u BiH: Hoće li novi zakon  zauvijek učiniti BiH zemljom ubica?

Opće je poznato stanje pasa u Bosni i Hercegovini, toliko je očigledno da se o tome priča čak i u Velikoj Britaniji. Toliko je očigledno da se vlast ne zna pobrinuti za pse lutalice da će ljudi iz VB radije usvojiti psa iz Bosne i Hercegovine jer ne mogu gledati nehumanost koja se odvija prema istim životinjama nego nekog psa lutalicu iz njihove sredine. Šta se događa sa ljudima u BiH pa moraju maltretirati i zlostavljati životinje? Zašto je ljudima potrebno da se iživljavaju na psima? Na kraju otkud im pravo?

Pas bi trebao biti čovjekov najbolji prijatelj!? Ali šta on predstavlja u jednoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina?

Prenosimo tekst iz hisiswiltshire.co.uk

Slijedi priča koja se čini nevjerojatnom, međutim ipak postoje oni koji žele i mogu pomoći u ovim surovim vremenima čak i životinjama.

Igrom slučaja, dva napuštena kučića labradora, koji su spašeni iz Sarajeva od sigurne smrti i gladovanja, ponovo su se sastali u Swindonu.

Devetomjesečna braća Laurel i Hardy, ili Lolek i Bolek, kako su ih zvali na srpsko-hrvatskom, rođeni su u jami u Bosni i Hercegovini. Izmučeni glađu, bolnim kožnim oboljenjem i neopisivom okrutnošću nakon što su ostavljeni na milost i nemilost, napokon su spašeni i dovedeni na drugi kraj Evrope kako bi se o njima brinuli britanski usvojitelji.

Star samo nekoliko tjedana Laurel je proganjana od svojih vlasnika koji su joj odrezali rep sa vrtnim škarama i prepustili je da se bori za vlastiti život, zalutala u jednu kuću.

Preživjela je samo iz čiste ljubavi kada ju je usamljena spasiteljica Mia Ožegović preuzela, uprkos svim savjetima kako je bolje da je uspava.

Na kraju, našla je Hardyju privremeni dom u Starom gradu kod ljubitelja pasa i privatnog udomitelja Julije Arman. Dobrotvorna ustanova spašavanja labradora retrivera uzela je Laurel pod svoje okrilje te su tražili prikladnu obitelj na jugu Engleske.

U sretnom i neočekivanom obratu događaja, organizacija je pronašla skrbnika za Laurel, Chrisa Scotta udaljenog samo nekoliko milja od Hardya u Oakhurstu. Psi čije budalaštine su zaslužne za dobijanje imena legendarne palice dvorske lude komičara, ponovno su se sastali na nekoliko sati po prvi put nakon njihovog dolaska u VB.

Julija (51) dramska pedagoginja je rekla: “Oba psa su imali grozan početak života. Bilo je čudo da je Laurel preživjela a i Hardy je imao strašnu bolest kože. Situacija u Bosni i Hercegovini je katastrofalna za pse i mačke. Tretiraju ih poput bagre i vlada i lokalne vlasti nisu implementirale ljudsku kontrolu nad psima i mačkama, uprkos tome što su dobijali sredstva za to. Umjesto toga psi su uhvaćeni i ubijani na najstrašniji mogući način kao što je premlaćivanje, trovanje, pucanjem te smrtonosnim inekcijama u srce sa bjelilom ili otrovom. Hvatači pasa plaćeni su po 5 eura za psa”.

“Sve do neki dan nismo znali da psi dolaze na ista mjesta”, dodala je.

“Oni su ponovno spojeni u Swindonu, to je fantastično”.

Iako sigurni i u domu punom ljubavi, njihovo putovanje tek počinje, kao žilavi mali psi traže brižne ljude da ih usvoje.

Prevele i prilagodile: Lana  Vuletić i Maša Galić

tačno.net
Autor 3.12.2013. u 19:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija