Dežulović: Prijetnja na Facebooku čitanija je od naslovnice Slobodne Dalmacije

Novosti
Autor 22.3.2017. u 11:13

Dežulović: Prijetnja na Facebooku čitanija je od naslovnice Slobodne Dalmacije

Vitez koji se imenom, prezimenom i fotografijom potpisao pod prijetnju smrću ovako će se tek na teži način naučiti odgovornosti za napisanu riječ, komentirao je Boris Dežulović podizanje optuženice protiv autora prijetnje koja mu je upućena

Zbog prijetnje smrću upućene novinaru i piscu Borisu Dežuloviću, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv dvadesetsedmogodišnjeg autora prijetnje. U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, Općinsko državno odvjetništvo navodi da se ‘okrivljeniku stavlja na teret da je 23. prosinca 2016. oko 4 sata na području Županije splitsko-dalmatinske, putem svog Facebook profila otvorenog na njegovo ime; u nakani da kod oštećenika izazove osjećaj osobne ugroženosti i straha; napisao prijeteću poruku na Facebook profilu kluba gdje je u sklopu književne večeri trebao nastupiti Boris Dežulović’. Riječ je o profilu splitskog kluba Quasimodo u kojem je 23. prosinca uz Dežulovića nastupio i Predrag Lucić u sklopu ‘umjetničko-odmetničke priredbe’ pod nazivom ‘Melodije od ćaće do ćate’.

– Facebook odavno više nije samo društvena mreža za tinejdžersko frendanje i lajkanje, već moćna medijska platforma, i ako milijuni korisnika već imaju privilegiju u neposrednom kreiranju i dijeljenju medijskih sadržaja, vrijeme je da se nauče i pravilima ponašanja, odnosno odgovornosti za napisano i objavljeno. Ponavljam: objavljeno. Prijetnja smrću objavljena na Faceu, uostalom, čitanija je i, hm, tiražnija nego da ju je junak objavio na naslovnoj stranici Slobodne Dalmacije. Vitez koji se imenom, prezimenom i fotografijom potpisao pod prijetnju smrću ovako će se tek na teži način naučiti odgovornosti za napisanu riječ. Ako pak i ne nauči, uvijek mu ostaje mogućnost blistave karijere u manje tiražnim, tradicionalnim hrvatskim medijima – kazao nam je u razgovoru Dežulović, kolumnist ‘Novosti’.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražit će od suda da autora prijetnje smrću osudi na ‘kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a potom mu temeljem odredbe članka 56. Kaznenog zakona izriče uvjetnu osudu na način da se kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci na koju je osuđen neće izvršiti ukoliko okrivljenik u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo’.

Novosti

Novosti
Autor 22.3.2017. u 11:13