Krešo Bengalka: Noćni život u Sarajevu je bolji nego u Splitu, žene u Splitu su bolje nego u Sarajevu

Mustafa Mehić
Autor 3.5.2018. u 11:10

Krešo Bengalka: Noćni život u Sarajevu je bolji nego u Splitu, žene u Splitu su bolje nego u Sarajevu

foto: Marin Lončar/mixseta.net

Krešo Kulašin, poznatiji kao Krešo Bengalka je Splitski reper, i jedan je od osnivača rap grupe Kiša Metaka. Krešo je 2012. debitovao na albumu Kiše Metaka, koji je poznat i kao „Prvi folder“, a publici se više predstavio sa singlom „Konan“. Dvije godine nakon prvog foldera sa reperom Žuvijem osniva duo „Krešo i Žuvi“, i objavljuje album „Brokva“, čiju produkciju potpisuje. Iste godine Kiša Metaka objavljuje album „Drugi folder“, te održavaju koncerte širom regiona. Početkom 2017. godine objavljuje svoj album „Finale“, na kojem se, i pored novih pjesama, nalazi nekoliko stvari koje su već poznate publici. Ove godine objavljuje svoj album, pod nazivom „Split zoo“, koji je naišao na pozitivne kritike publike i ljubitelja hip hopa. Za nekoliko pjesama sa albuma su urađeni video spotovi, a gosti na albumu su reperi sa kojima je uvijek surađivao.  Neke od najpoznatijih njegovih pjesama su: „Pljačkam turiste“, „Non turno“, „Šta ćeš“… O karijeri, hip hopu, životu smo razgovarali sa Krešom.

Razgovarao: Mustafa Mehić

U svojim pjesmama si obrađivao razne teme, o čemu najviše voliš da govoriš?

Najviše volim pisat i repat o temama koje me trenutno okupiraju.

Po tebi, je li Split onakav kakvog ga predstavljaš u pjesmama, i može li se reći da tvoje pjesme opisuju većinu gradova u regionu?

Moglo bi se reći da je tako. Balkan je takva sredina gdje nas ne dijeli previše različitosti, svi mi slične živote živimo i dijelimo slične sudbine i prošlosti.

Ima li razlike između Kreše na bini, u pjesmama i Kreše izvan muzike?

Naravno da ima. Koliko god se netko predstavljao kao “real” reper, svaka slika koju gradiš o sebi ne može biti drugačija nego “fake” slika. Tanka je granica između stvarnosti i mašte, u mom slučaju je nikad tanja jer sam ipak tvrđi od velike većine drugih na sceni.

Je li muzika za tebe smisao života, ili to radiš iz nekih drugih razloga, kao recimo hobi, ili zbog zarade?

Muziku radim iz svih tih razloga, i iz hobija i radi zarade. Tijekom života sam se pronašao u tome i ne mislim nikada odustat dokle god me ide kako ide.

Kako gledaš na balkansku hip hop scenu?

Balkanska scena je raznolika i jaka, i tako i gledam na nju. Ima tu dosta kvalitetnih izvođača, originalnosti jedino nedostaje kod većine. Karizmatičnih pojava fali na sceni.

Šta misliš o mainstream muzičarima?

Ljudi rade svoj posao.

Imaš li uzora u muzici? 

Nemam. Postoje izvođači koji me inspiriraju za nešto svoje napravit, uzore sam davno prekrižio, trudim se sam sebi bit uzor.

Šta misliš o BH hip hop izvođačima, i postoji li neko konkretan sa kim bi želio surađivati?

Mislim da je hip hop u Bosni jak pokret, surađivao bi s bilo kim s kim bih našao zajedničku priču oko koje bi napravili nešto pametnije nego drugi.

Razlike i sličnosti između Sarajeva i Splita?

Već sam spomenuo i jednom intervjuu, noćni život u Sarajevu je bolji nego u Splitu, žene u Splitu su bolje nego u Sarajevu.

Ima li nešto što radiš pored muzike, posao ili hobi?

Ne, osim šta živim kao “domaćica”, kući čuvam kćer, kuvam ručak i trudim se bit uzoran otac.

Prošle godine si nastupao u sarajevskom clubu AG, hoće li biti uskoro neki veći nastup u Sarajevu?

Nemam trenutno ništa dogovoreno, nadam se da će bit nešto, a čim bude prilika dolazim.

Šta bi poručio svojoj publici, odnosno cjelokupnom društvu?

Vjerujte sebi više nego drugima, ne bavite se tuđim života nego živite svoje živote, trudite se da vam život bude lagodniji i prihvatljiviji vama i drugima oko vas.

Mustafa Mehić
Autor 3.5.2018. u 11:10