‘MARŠ ZA ZNANOST’ u Splitu

tačno.net
Autor/ica 2.5.2019. u 10:02

‘MARŠ ZA ZNANOST’ u Splitu

I ove godine 4. 5. 2019., treću godinu za redom, izlazimo na ulice za znanost! Za autonomiju u istraživanju. Za slobodu! Za znanstvene činjenice! Za transparentno financiranje i donošenje odluka! Za izvrsnost i kvalitetu!, javljaju aktivisti iz organizacije ‘Marša za znanost’

‘Marš za znanost’ je manifestacija koja je nastala 2017. godine kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda i javno financiranje znanosti. Kako su slični problemi prepoznati diljem svijeta, manifestacija je poprimila globalne razmjere te se u nju uključila i Hrvatska. Ove godine, marš se održava samo u Splitu.

“Mirnom šetnjom dati ćemo podršku najvažnijoj ljudskoj aktivnosti: Znanosti. Jer upravo bez znanstvenih spoznaja i njihove primjene i širenja putem obrazovanja, ljudi u Hrvatskoj i svijetu, pa tako i mi sami i naši najmiliji, živjeli bi kraće i nekvalitetnije, umirali bi od bolesti koje je cijepljenjem lako spriječiti, bili bi češće i ozbiljnije bolesni, bili bi siromašniji i puno bi više i teže radili, ne bi posjedovali osnovne alate za razumijevanje i snalaženje u svijetu u kojem živimo, ne bi bili svjesni da smo svi dio iste vrste s umjetno nametnutim nacionalnim i inim podjelama, a ne bi ni živjeli u demokratskom društvu. Bez razvoja znanosti i znanstvenih spoznaja nema razvoja i boljitka društva.

Za autonomiju u istraživanju.

Za slobodu!

Za znanstvene činjenice!

Za transparentno financiranje i donošenje odluka!

Za izvrsnost i kvalitetu!

Za formuliranje javnih politika temeljeno na znanstveno utemeljenim činjenicama i prestanak negacije tih činjenica od strane državnih i javnih dužnosnika i službenika, posebno na polju ljudskih prava, cijepljenja ili reproduktivnih prava; – nemiješanje politike i političara u slobodu znanstvenog rada.

Da javna televizija prestane širiti pseudoznanost i snažnije se uključi i potakne programe popularizacije i promocije znanosti i znanstvenih činjenica;

Za javnu ispriku svih odgovornih dr. sc. Ivanu Đikiću i sličnima uz poziv da se opet aktivno uključi u znanstveni rad u Hrvatskoj.

Za reviziju i raskid ‘Vatikanskih ugovora’ te uklanjanje vjeronauka iz javnih škola.

Za oslobađanje nastave povijesti od nametnutih dogmi i ideologija.

Za to, da našu djecu kroz obrazovanje naučimo pouzdati se u znanstvene teorije, a ne u teorije zavjera; da osiguramo našoj djeca živjeti u boljem, slobodnijem, pametnijem, energetski učinkovitijem i ekološki očuvanom društvu.

Da naše vođe pokažu odgovornost, etičnost, čestitost i integritet i svojim primjerom pokažu djeci da Hrvatska može bolje…”, poručuje organizator Baričić Luka.

Okupljanje je na Trgu Gaje Bulata (ispred HNK) u 11 sati. Nakon okupljanja kreće se rutom preko Marmontove do Đardina.

tačno.net
Autor/ica 2.5.2019. u 10:02