U Hrvatskoj započeli parlamentarni izbori

Enes Zebić/RSE
Autor/ica 5.7.2020. u 10:16

U Hrvatskoj započeli parlamentarni izbori

foto: Reuters

U 7 ujutro otvorena su birališta u Republici Hrvatskoj za glasanje na parlamentarnim izborima za deseti saziv Hrvatskog sabora. Bira se 151 zastupnik – po 14 u deset teritorijalnih izbornih jedinica, 8 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika hrvatskih građana sa prebivalištem izvan Hrvatske, tzv. „dijaspore“.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) prve će službene nepotpune rezultate ovih izbora početi objavljivati oko 21 sat. Izbore nadzire 8.700 promatrača.

Pravo birati saborske zastupnike na izborima 5. srpnja ima ukupno 3.859.481 birač. Na 6.999 birališta u Hrvatskoj može izići 3.674.695 hrvatskih građana s pravom glasa i prebivalištem u Hrvatskoj, a na 112 biračkih mjesta u 42 zemlje svijeta glasa se 2 dana – u subotu 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja – i na glasanje može izići 184.786 birača bez prebivališta u Hrvatskoj, koji su aktivno registrirani.

Najviše ih je u Mostaru – 50.786, zatim u Beogradu – 16.615, Subotici – 14.621, Tuzli – 12.036 i td. U BiH je 45 biračkih mjesta – 20 u Mostaru, 10 u Vitezu, 6 u Sarajevu, 4 u Livnu, 3 u Tuzli i 2 u Banja luci 290. U Srbiji su dva biračka mjesta – u Beogradu i Subotici i u Crnoj Gori također 2 – u Podgorici i Kotoru.

Glasanje izvan Hrvatske u subotu 4. srpnja proteklo je bez nepravilnosti.

U kampanji koja je trajala svega 14 dana birači su imali mogućnost upoznati se s programima gotovo 2.700 kandidata sa 192 izborne liste.

Broj listi po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 listi u 5. izbornoj jedinici do čak 22 liste u 7. izbornoj jedinici. Na izbornim listama je 41 posto žena, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina. U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, ukupno je 17 kandidata. Za dva mjesta, zastupnika talijanske i zastupnika mađarske manjine svega je jedan kandidat – dosadašnji zastupnici Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

Glasanje uz stroge epidemiloške mjere

Izbori se odvijaju u posebnim okolnostima zbog epidemije COVID-19. kampanja je protekla bez masovnih okupljanja.

Na sam dan izbora na biračkim mjestima preporučuje se nošenje maske, obavezna je dezinfekcija i držanje fizičke udaljenosti od 1,5 metar, kao i korištenje vlastite kemijske olovke. U domovima za starije je nakon upozorenja Ustavnog suda Hrvatske omogućeno glasanje ispred ustanove, a glasanje će se omogućiti svakome tko se javi do podneva 5. svibnja, najavio je predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Također, omogućeno je i glasanje osobama u samoizolaciji i onima koji su zaraženi, ali su u svojim domovima – uz prethodnu najavu i uz najstrože epidemiološke mjere, gdje će sam čin glasanja obavljati „osoba od povjerenja“.

Na biračkim mjestima svi članovi biračkih odbora su sa zaštitnim maskama i sa rukavicama od otvaranja biračkih mjesta do završetka obrade glasačkih listića. Zbog pandemije se na ovim izborima glasa u pet država manje nego na predsjedničkim izborima iz prosinca 2019. i siječnja 2020. godine – to su Alžir, Brazil, Čile, Indonezija i Južnoafrička republika.

Iz tih pet država na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo je ukupno 126 osoba.

Postoje špekulacije da bi epidemija mogla rezultirati manjom izlaznošću na ove izbore. Iz DIP-a međutim upozoravaju da ona i inače pada – dok je na parlamentarnim izborima 2015. bila 58 posto, na izborima godinu kasnije bila je 52 posto, dakle šest posto manje.

Do zatvaranja birališta u 19 sati traje izborna šutnja. Prema podacima DIP-a, ona se u subotu 4. srpnja kršila manje nego na prethodnim izborima. DIP će u 12 i 17 sati dati podatke o izlaznosti do 11, odnosno do 16 sati. U 19 sati biti će objavljene izlazne ankete. DIP najavljuje da će sa prvim nepotpunim službenim rezultatima sa manjih biračkih mjesta izići oko 21 sat, a da će ih onda osvježavati svakih 15 minuta, i da bi u 23 sata ili u ponoć mogli imati 70 posto obrađenih biračkih mjesta.

Sva ispitivanja javnog mnijenja proteklih dana pokazuju da nije vjerojatno da neka od opcija bide apsolutni pobjednik na izborima pa da, odmah nakon što se proglasi službene rezultate izbora, sa potpisima 76 ili više zastupnika od predsjednika Republike Zorana Milanovića dobiju mandat za sastav nove hrvatske Vlade.

Nakon ovih izbora znat će se tko je dobio koliko glasova i koliko mandata, ali svi analitičari očekuju kraće ili dulje razdoblje pregovora i dogovora između opcija koje će biti zastupljene u novom sazivu Sabora o formiranju nove vladajuće većine, a neki dopuštaju i mogućnost da ti pregovori ne uspiju, i da će se morati ponoviti parlamentarne izbore.

RSE

Enes Zebić/RSE
Autor/ica 5.7.2020. u 10:16