Usvojen proračun

Autor 18.12.2010. u 07:15

Usvojen proračun

Tijesnom većinom glasova splitski gradski vijećnici izglasali su sinoć proračun za 2011. godinu koji je planiran u iznosu od 997 milijuna kuna i za šest i pol posto je veći od zadnjeg rebalansa i za 168 milijuna kuna manji od prvotnog plana za ovu godinu.

Protiv najvažnijeg dokumenta Grada glasala je cijela oporba, a tom činu prethodila je rasprava u kojoj su opozicijski vijećnici sasuli salve kritika na gradski budžet kojemu su dali pridjeve netransparentan i tehnički nepregledan, kako misle SDP-ovka Aida Batarelo i HNS-ovac Goran Kovačević, a čuli smo i oštre opaske HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač koja je proračun opisala jednom rječju – katastrofa.

Sav teret kritika podnijela je pročelnica Upravnog odjela za financije Ljiljana Vučetić, jer na raspravi o proračunu nije bilo gradonačelnika Željka Keruma. On je, kako nas je izvijestila njegova sestra i predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, „bio u svom uredu i pratio Vijeće preko televizije“.

-Žalosno je da nema gradonačelnika, ali vidjelo se da mu već jutros nije išlo. Dva puta se ista priča prodaje građanima, kad je o proračunu riječ. Najprije nas zadužite pa onda planirate veliki komunalni doprinos koji se ne ostvari i dovedete Grad pred bankrot. Kako mislite napuniti 275 milijuna kuna doprinosa koliko je planiran za 2011. godinu, kad je ove godine uprihođeno tek 30 milijuna? – pita se Bilač.

Oporbeni vijećnici su najviše primjedbi imali na izdvajanja za projekt Zapadna obala, gdje gradonačelnik gradi hotel Marjan kao i pripadajuće podzemne garaže, za što je budžetom za iduću godinu predviđeno 100 milijuna kuna.

-Prodaja dionica Hajduka podređena je Zapadnoj obali – kazao je HDZ-ovac Mirko Ramljak.

Luka Roguljić (HSP) smatra kako je proračun prevara jer nije realan već predmet želja te je predložio realan proračun u iznosu od 750 milijuna kun

Pitanja vijećnika

Već na početku sjednice Gradskog vijeća prilikom usvajanja dnevnog reda oporbeni vijećnici zasuli su predsjednicu Nevenku Bečić prijedlozima o njegovim izmjenama, koje su se odnosile, očekivano, na točku o prodaji dionica Hajduka. Prijedlozi da se ta točka povuče s dnevnog reda ili da ide u drugo čitanje nisu prošli, kao ni prijedlog HSP-ovca Luke Roguljića da se o prodaji dionica Hajduka raspiše referendum.

Vijećnici su se jedino usuglasili da se točka prodaje dionica stavi iza izvješća o poslovanju Hajduka za prvih šest mjeseci ove godine te da se dostavi točna informacija o korištenju stadiona na Poljudu i poslovnih prostora u njegovom sklopu.

City Centar One i smrzavanje građana

 

Marin Jurjević (SDP): Građani Šina se smrzavaju jer im se isključuje električna energija, te u ovim zimskim uvjetima u tim najgorim satima ostaju bez struje, jer je nedostatna snaga trafostanice na koju je priključen City Centar One. HEP će navodno izgraditi na TTTS-u novu trafustanicu, a dotle će se ljudi smrzavati s deset deka po sebi? Mislim da je na ovaj način HEP prekoračio ovlasti u odnosu na sugrađane koje maltretira ovakvim ponašanjem. Gospodine gradonačelniče, tražimo od HEP da na bilo koji način to riješi!

Dogradonačelnik Jure Šundov: Vaša zabrinutost je na mjestu. Mi ga dijelimo i sa svima koji žive u tom prostoru. Svima je jasno kako su se gradila istočna naselja, te radimo na tome da se izvrši legalizacija. Završili smo tekst da se integrira taj dio s urbanim Splitom – voda, kanalizacija i električna energija. HEP je ovlašten za distribuciju, i u to ulaziti ne možemo.

Jasno ukoliko se ta trafostanica ne izgradi onda nema ništa od integracije, te ukoliko ne dovršimo Vukovarsku ulicu. U proporačunu su predviđeni iznosi. Potrebno je cijelu dokumentaciju napraviti…

Imali smo sedam sastanaka s HEP-om. Mi ne preuzimamo pitanja za ispadanje iz sustava. Vjerujem da je riječ o tehničkim pitanjaima te da će se riješiti u narednih dana. Ukoliko ne, tražit ćemo sastanak da vidimo u čemu je problem.

slobodnadalmacija.hr i tacno.net

Tagovi:
Autor 18.12.2010. u 07:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija