Afera u FIFA-i se ne smiruje: Ovaj čovjek je ustvari bio špijun FBI-a

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 09:48

Afera u FIFA-i se ne smiruje: Ovaj čovjek je ustvari bio špijun FBI-a

Američko tužilaštvo objavilo je pokajnički dogovor Chucka Blazera, bivšeg člana Izvršnog odbora Svjetske fudbalske asocijacije FIFA, iz kojeg je vidljivo da je skoro dvije godine pribavljao povjerljive informacije istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI), prije nego što je sam priznao krivicu za nečasne radnje.

Iako su se američki tužitelji protivili javnom objavljivanju ovog dokumenta, navodeći kao razlog prejudiciranje rezultata istrage i bojazan za Blazerovu sigurnost, okružni sudija Raymond Dearie još je u četvrtak odbio taj njihov zahtjev da dokument ostane tajnim.

“Način na koji je Blazer sarađivao, barem kad je u pitanju dogovor o saradnji, mora biti maknut iz sjene”, napisao je sudija u obrazloženju odluke da se dogovor tužiteljstva i 70-godišnjeg Blazera mora učiniti dostupnim javnosti.

I bez odluke suda mnogi su detalji Blazerovih svjedočanstava našli put do medija.

Iz ovih je dokumenata jasno uočljivo da je Blazer priznao uzimanje mita u procesu izbora domaćina svjetskih prvenstava 1998. i 2010. godine, te za pet izdanja Gold Cupa, najznačajnijeg takmičenja reprezentacija s područja Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba.

Blazer je također priznao da je izbjegavao plaćanje poreza, a u saradnji s još nekoliko pomoćnika učestvovao je u prebacivanju novčanih sredstava s jednog na drugi bankovni račun kako bi se zameo trag.

Blazer je od decembra 2011. godine bio i doušnik istražitelja FBI-a za koje je sakupljao informacije i dokumente vezane za istragu, učestvovao u tajnim operacijama i pristao biti svjedokom na suđenju, kad do njega dođe.

On je jedan od četvorice pojedinaca koji su u tajnosti priznali krivicu prije nego što će cijeli slučaj eskalirati hapšenjima u Cirihu 27. maja.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 09:48