Barbarez: Pjanić će zaigrati u Barci ili Realu!

Autor/ica 4.9.2012. u 17:54

Barbarez: Pjanić će zaigrati u Barci ili Realu!

 

Uoči početka kvalifikacija za SP 2014 u Brazilu opširan intervju za FIFA-inu službenu stranicu dao je nekadašnji kapiten bh. reprezentacije Sergej Barbarez.

Pred nama su dvije uvodne utakmice kvalifikacija (Lihtenštajn i Litvanija), a o mnogočemu je za Fifa.com progovorio Barabarez, jedna od najvećih legendi bh. nogometne reprezentacije.
 
“Odjednom ljudi govore da više nije pitanje možemo li, već da se moramo kvalificirati. No, imam dobar osjećaj, vjerujem u ovu momčad. Oni će izržati pritisak i kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo”, kazao je Sergej Barbarez na početku, dodavši:
 
“Možda nam je u prošlosti nedostajalo tog internacionalnog iskustva. Iz utakmica s Portugalom izašli smo jači nego prije. Od golmana do napadača, imamo kvalitetu i igrače koji igraju u velikim klubovima”.
 
Džeko, Spahić i Misimović su glavni na terenu i izvan njega

 
Otkrio je zatim Barbarez novinaru ko su glavni igrači u reprezentaciji…
 
“Edin Džeko (Manchester City), Emir Spahić (Sevilla) te Zvjezdan Misimović (Dinamo Moskva)… Njih trojica su glavni na terenu i izvan njega”.
 
Posebno se nekadašnji nogometaš HSV-a osvrnuo na Miralema Pjanića, talentiranog veznjaka koji nastupa za Romu, ali koji, smatra Barbarez, nije dosegao svoj limit.
 
“Pjanić je još daleko od dostizanja svog punog potencijala. Mislim da je jedan od najvećih talenata u svijetu i siguran sam da će zaigrati u Realu ili Barceloni u narednih nekoliko godina. Tek su mu 22 godine, a već je bio povezivan sa Spursima, kao Modrićev nasljednik, što samo pokazuje kakav je ugled stekao u Evropi”.
 
Favoriti smo, Grčka najteži protivnik

 
U kvalifikacijskoj grupi smo zajedno s Grčkom, Slovačkom, Lihtentaštajnom, Latvijom i Litvanijom. Favoriti?
 
“Mislim da smo favoriti. Grčka će biti najteži protivnik. Njihovo obilježje je želja za uspjehom i to su dokazali više puta. Moguće je da imamo bolju momčad, ali protiv Grčke to ništa ne znači. Posljednji tim koji je to osjetio na  svojoj koži bila je Poljska na Euru 2012. godine na svom terenu”.
 
Igrači kao heroji 
 
Što bi se dogodilo kada bi Zmajevi, koje danas predvodi s klupe Safet Sušić, izborili nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu?
 
“Pojam vanredno stanje ne bi bio dovoljan. Mogu obećati da će svaki igrač postati besmrtan te da će postići status heroja. Narod će ih, ako to postignu, nositi na svojim ramenima”.



Autor/ica 4.9.2012. u 17:54