Barbarić nakon zabave bh. košarkaša: Ponašanje igrača je neprimjereno, najvjerovatnije ću predložiti otkaz za Duškaja

tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 11:14

Barbarić nakon zabave bh. košarkaša: Ponašanje igrača je neprimjereno, najvjerovatnije ću predložiti otkaz za Duškaja

“Čekam da me obavijesti selektor o tome šta se događalo. Kao generalni sekretar, odgovoran sam za ponašanje ljudi koji su uposlenici Košarkaškog saveza BiH. Na snimku sam vidio Medina Duškaja, koji je naš zaposlenik. Nakon što utvrdim sve okolnosti, najvjerovatnije ću predložiti da mu se uruči otkaz. Selektor Damir Mulaomerović treba predložiti sankcije za stručni štab i igrače”, izjavio je Barbarić.

On je osudio nedolično ponašanje bh. tima, no, kako je rekao, nije iznenađen.

“Ne smatram ovo primjerenim ponašanjem, ali me ne iznenađuje ništa. To je stanje našeg društva, ne vjerujem da se takve stvari ne događaju u drugim reprezentacijama. Košarkaši sa sobom donose košarkaško umijeće i kućni odgoj, na umijeće se može donekle utjecati, a na ovo drugo, da li slušaju narodnjake ili ne, to je druga stvar. Ceca se slušala i u ratu, ne znam da li smo doživjeli kolektivnu amneziju, ja sam bio ovdje u ratu. Slušala se prije i tokom rata, sluša se i sada. Ja ne pokušavam to razumjeti, to je vrsta muzike s kojom živim, ali je ne volim. Međutim, ne mogu to osuđivati, mogu samo reći da je ponašanje uposlenika Saveza neprimjereno. Očekujem da me o svemu obavijesti direktor reprezentacije, koji je na pripremama”, rekao je generalni sekretar KSBiH.

Slični problemi vuku korjene iz prošlosti.

“Kao generalni sekretar, ne trebam se baviti selektorom i timom, ja nisam birao. Neke stvari datiraju iz prošlosti, od muzičkog ukusa naših reprezentativaca koji donose od kuće, pa do problema u organizaciji Saveza koji datiraju iz vremena mojih prethodnika. Sankcionirat ću to. Da nije bilo zaposlenika Saveza, smatrao bih to privatnom neprimjerenom zabavom”, kazao je Barbarić.

Ipak, istakao je da je reprezentacija obavila kvalitetne pripreme, ali i dodao da je već stvorena negativna atmosfera iako kvalifikacije još nisu počele.

“Pripreme su odrađe na odličan način, broj utakmica ne znači ništa. Broj utakmica reprezentacije Rusije se pokazao kao loš izbor, izgubili su dvojicu ponajboljih igrača. Imali su prevelik broj utakmica. Naši igrači i stručni štab će se pokazati kad dođu utakmice. Čini mi se da ponovo vlada pesimizam, reprezentacija je unaprijed osuđena na neuspjeh, kao i svi naši sportisti, a da utakmica još nije ni počela”, riječi su našeg sagovornika.

Govorio je i o šansama reprezentacije BiH za plasman na Eurobasket.

“Niti trebamo biti pretjerani optimisti, niti pesimisti. Mi smo 53. na svijetu i to je naša realnost. S obzirom na sastav reprezentacije, očekujemo plasman na Eurobasket. Tako razmišljam i kao građanin”, završio je Barbarić.

Podsjetimo, reprezentacija BiH je u kvalifikacijskoj grupi C sa Rusijom i Švedskom, a prvu utakmicu igra kao gost protiv Rusije 31. augusta.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.8.2016. u 11:14