Bavarci, zašto vam je ovo trebalo?

tačno.net
Autor/ica 30.4.2014. u 07:34

Bavarci, zašto vam je ovo trebalo?

U SVIBNJU 2013. godine Bayern je bio najbolja momčad na svijetu koja je igrala najbolji nogomet, koja je osvojila sve što se može osvojiti i koja je uništila najjaču generaciju Barcelone u povijesti sa 7:0.

Godinu dana kasnije Bayern ima još bolje nogometaše, ali Bayern više nije ubitačan i neće obraniti naslov u Ligi prvaka nakon poraza ukupnim rezultatom 0:5 od Reala u polufinalu.

Bahatost skupo koštala Bayern

Zašto se Bayern ovako osramotio?

Godinama je Bayern rastao, doživljavao teške poraze, istovremeno i financijski jačao, te ponovno postao sila. Kako bi svima dokazao da se vratio u nogometni vrh počeo je “otimati” igrače najvećem njemačkom rivalu Borussiji i nepotrebno ih gomilati u svojoj momčadi.

No, to im nije bilo dovoljno, Jupp Heynckes im unatoč trofejima nije bio dovoljno veliko ime, pa su doveli Pepa Guardiolu, trenera koji je s Barcelonom osvojio četrnaest trofeja i trenera koji je bio najtraženiji u tom trenutku.

Sada zbog tih odluka ispaštaju, a nije da to nismo pretpostavili.

Guardiola nije ništa naučio iz Madrida

Real je u uzvratu polufinala Lige prvaka protutnjao Munchenom, nakon što je u prvoj utakmici slavio samo s 1:0. Samo s 1:0, jer je Bayern i u Madridu bio bezopasan, a Ronaldo i Di Maria su pred svojim navijačima propustili dotući Nijemce.

Guardiola u tjedan dana nije ništa ispravio. Ponovno je na travnjak poslao momčad bez Javija Martineza. Kada je to napravio u Madridu, primio je gol preko desne strane koju je čuvao Rafinha, igrač zbog kojeg je Martinez bio na klupi. U Munchenu je odlučio napasti Real iako je cijeli nogometni svijet pretpostavljao da će biti kažnjen iz kontranapada.

I Pep ponovno griješi. Real je već u prvih deset minuta s nekoliko istrčanih kontranapada pokazao Guardioli što ga očekuje. Nakon jednog takvog kontranapada iz samo tri poteza Benzema se pojavio pred domaćim golom i izborio korner, koji će nakon ubačaja Luke Modrića Sergio Ramos pretvoriti u vodeći gol.

Samo nekoliko minuta kasnije ponovno je Real, koji se vrhunski branio visokim presingom, izborio prekid. U kazneni prostor je ubacio Angel di Maria, Pepe prebacio do Ramosa koji je zabio svoj drugi gol.

Navijači odlaskom sa stadiona poručili što misle o Guardiolinom Bayernu

Već tada se znalo da će u Lisabon Real, a da će Guardiola u sljedećim danima strahovati za svoju poziciju. Do kraja susreta Ronaldo je dotukao katastrofalni Bayern. Naravno, iz kontranapada. Najprije je Bale pobjegao svojim čuvarima i proigrao Portugalca koji je zabio rekordni 15. gol u ovoj sezoni Lige prvaka, a zatim je u posljednjoj minuti isti igrač izborio slobodnjak kojeg je realizirao lukavim udarcem ispod živog zida.

Većina navijača Bayerna koja je platila ulaznicu za večerašnju utakmicu nije vidjela Ronaldov gol iz slobodnjaka jer je ranije napustila Allianz Arenu. Dovoljno im je bilo 80-ak minuta patnje koju im je priuštio nemoćni Bayern, koji u dvije utakmice protiv Reala nije stvorio nijednu pravu priliku.

“Robbery” nevidljiv, Modrić i Alonso nadigrali vezni red Bavaraca

Franck Ribery je ponovno bio katastrofalan na lijevom krilu, odlično zatvoren od Daniela Carvajala i Garetha Balea. Malo bolji je bio na drugoj strani Arjen Robben, ali ni on nije uspio zaprijetiti Ikeru Casillasu. Vezni red Bayerna nadigran je od Modrića i Xabija Alonsa koji su odradili briljantan posao u defenzivi i koji su brzim i preciznim dodavanjima gurali Ronalda i Balea u kontranapade.

Jedino za čim će Real večeras žaliti je glupo zarađeni žuti karton Alonsa koji je pri vodstvu 3:0 pokosio Bastiana Schweinsteigera, te će zbog toga propustiti finale u kojem će Real igrati ili protiv gradskog rivala Atletica ili protiv Chelseaja kojeg vodi bivši trener kraljevskog kluba Jose Mourinho. Bit će to prvo Realovo finale nakon dvanaest godina i prva prilika za povijesni deseti naslov.

Nevjerojatno: Guardiola u strahu od otkaza “čuvao” rezultat 0:3!

Ne bi nas trebalo iznenaditi ako na sljedećim utakmicama Bayerna vidimo transparente nezadovoljnih navijača koji će tražiti Guardiolin odlazak ili barem kraj tiki-take ere u njihovom klubu. Jednostavno, takav način igre nije za Bayern i njemačke klubove. Od momčadi koja je bila moćna u prekidima, Guardiola je napravio momčad koja Realu nije zaprijetila iz 24 kornera, a primila je dva gola nakon loših reakcija iz Realovih prekida. Nevjerojatno!

Isto kao što je nevjerojatno i da je Guardiola uplašen za svoju poziciju “čuvao” rezultat (0:3) u drugom poluvremenu. Ostavio je na poluvremenu lošeg i ratobornog Marija Mandžukića u svlačionici, a ubacio defenzivca Javija Martineza kako bi se spasio debakla.

Kako dalje? Bayernu treba novi Jupp, a Barceloni stari Pep

I zaista, nije primio petardu od Ronalda i društva, ali je doživio najteži poraz u trenerskoj karijeri. Poraz koji mu čelnici Bayerna možda i oproste, ali navijači neće. Pogotovo, ako i Borussia, koja je nedavno uništila Bavarce u prvenstvu s 3:0, razbije njegovu momčad i u finalu njemačkog Kupa.

Možda tada Bavarci priznaju pogrešku i okrenu se novom treneru koji će na najbolji način iskoristiti fenomenalne igrače, baš onako kako je to radio Heynckess.

A Guardiola? Hm, Tata Martino je blizu otkaza u Barceloni koja će sezonu završiti bez trofeja prvi put nakon sedam godina, pa…

index.hr

tačno.net
Autor/ica 30.4.2014. u 07:34