Bayern i Atletico prvi četvrtfinalisti Lige prvaka, ispali Arsenal i Milan

tačno.net
Autor/ica 12.3.2014. u 08:19

Bayern i Atletico prvi četvrtfinalisti Lige prvaka, ispali Arsenal i Milan

Liga prvaka, najbolje klupsko nogometno takmičenje u Evropi, bliži se kraju. Večeras smo saznali prve putnike u četvrtfinale ovog takmičenja, to su minhenski Bayern i madridski Atletico koji su nakon dvomeča iz ovog takmičenja izbacili Arsenal i Milan.

Bayern – Arsenal 1:1 (2:0)

Topnici su u Minhen došli nadajući se prošlogodišnjem izdanju kad su na Allianz Areni savladali Bayern sa 2:0. Ovaj put, Arsenalu bi taj rezultat donio produžetke jer su u prvom susretu na Emiratesu izgubili sa 2:0.

Međutim, Bavarci su večerašnji susret počeli kao da su oni ti koji trebaju “loviti” rezultat. Na otvaranju susreta stvorili su nekoliko izglednijih šansi za gol. U 27. minuti Javi Martinez je postigao gol koji je sudija Svein Moen poništio zbog očitog ofsajda.

Arsenal je jednom ozbiljnije zaprijetio preko Olivera Girouda dok je ekipa Pepa Guardiole stvorila nekoliko šansi preko Arjena Robbena, Marija Mandžukića, Davida Alabe i Marija Goetzea.

Desetak minuta nastavka utakmice na Allianz Areni bilo je dovoljno Bayernu da zapečati sudbinu Arsenala u ovoj sezoni Lige prvaka. Robben je u šesnaestercu sjajno pronašao Bastiana Schweinsteigera koji je s lakoćim savladao Fabianskog.

Međutim, odmah je uzvratio Arsenal preko Lucasa Podolskog koji tri minute kasnije pogađa za izjednačenje.

Nakon ovog gola, Arsenal je krenuo na sve ili ništa. Cazorla, Rosicky i ostali ofanzivci Topnika iz Londona konstantno su vršili pritisak na odbranu prvaka Evrope. Međutim, nije bilo promjene rezultata. Arsenal se ovim remijem oprostio od ovosezonske Lige prvaka dok Bayern juriša ka odbrani titule. Treba napomenuti da je Fabianski uspio odbraniti penal Mulleru pred kraj susreta.

Atletico – Milan 4:1 (1:0)

Ništa manje interesantna utakmica igrala se na Calderonu u Madridu gdje je Atletico dočekao ekipu Milana koju su u prvoj utakmici na San Siru pobijedili sa 1:0 zahvaljujući golu Diega Coste. Za razliku od ekipe Diega Simeonea, gosti iz Italije se ne mogu pohvaliti nekom velikom formom. Potvrđuje to i tabela Serije A na kojoj Milan zauzima tek 10. poziciju dok se Atletico u španskoj Primeri bori za titulu prvaka.

Domaća ekipa furiozno je krenula i u ovoj utakmici. Poveli su već u trećoj minuti. Strijelac je ponovo bio Diego Costa, jedan od najboljih napadača u Evropi u ovom trenutku.

Mogli su Madriđani ubrzo i do drugog gola, ali je Diego Godin centriranu loptu poslao pored gola Milana. No, Milan se nije predavao. Stigli su do izjednačenja u 28. minuti zahvaljujući Kaki koji je na najbolji mogući način iskoristio centaršut Polija i udarcem glavom savladao nemoćnog Courtoisa.

Treći gol na utakmici djelo je Atleticovog Arde Turana. Turčin je sjajnim golom sa vrha šesnaesterca u 41. minuti ponovo doveo domaću ekipu u vodstvo što je bio rezultat prvog poluvremena u Madridu.

Tamo gdje su stali u prvom, Madriđani su nastavili i u drugom poluvremenu. Dvije minute nastavka utakmice trebalo je da Atletico stvori stopostotnu šansu. Gabijev sjajan šut završio je u desnoj stativi Milana.

Da su u odličnoj formi potvrdio je i treći gol Atletica koji je djelo Raula Garcije. Ofanzivac madridske ekipe sjajno je matirao golmana Milana u 71. minuti. Tu nije bio kraj debaklu Milana. Za to se pobrinuo Diego Costa koji je postavio konačnih 4:1 na večerašnjoj utakmici u Madridu. Atletico je u velikom stilu prošao u četvrtfinale LP dok se Milan propisno obrukao i završio svoju evropsku turneju za ovu sezonu.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.3.2014. u 08:19