Baždarević: Nikoga nećemo moliti i pred njim klečati

tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 14:51

Baždarević: Nikoga nećemo moliti i pred njim klečati

Luksemburški portal Wort.lu danas je objavio intervju sa selektorom reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmedom Baždarevićem koji boravi na tlu ove male zemlje već dva dana isčekujući prijateljski susret protiv tamošnje A selekcije.

Baždarević je između ostalog govorio o baražu u kojemu smo zaustavljeni od Irske, planovima za budućnost, te o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Upitan o prednostima i manama selektorskog posla, Meša je rekao da bi više volio kada bi svakog dana bio na terenu i radio trening.

“Teško mi pada to što nismo izborili nastup na Evropskom prvenstvu, posebno što se igra u Francuskoj u kojoj sam živio 25 godina“, rekao je Baždarević, osvrćući se na nova imena u nacionalnom timu.

“Stručnjaci kažu da ne postoje trenutno velika fudbalska imena koja bi mogla pojačati našu reprezentaciju, ali mi moramo rekonstruisati naš tim. Belgija sa kojom smo u grupi u narednim kvalifikacijama je najbolji tim Evrope u ovom trenutku, ali ako nismo optimisti zašto se onda ikako takmičiti“, dodao je Baždarević.

Luksemburškog novinara interesovalo je i Baždarevićevo viđenje aktualne političke situacije u našoj zemlji, odnosno odnos igrača srpske i hrvatske nacionalnosti prema bh. dresu.

“Mnogo sam poštovan u svim dijelovima bivše Jugoslavije i među svim narodima što me čini neobično ponosnim. Djeca rođena u BiH koja odrastaju u toj zemlji prije ili kasnije shvatit će da je to njihova jedina zemlja i domovina i onda neće biti potrebe nekoga nagovarati da igra za BiH. Bio sam kapiten reprezentacije u vrijeme koje je u BiH bilo baš teško“, rekao je ponosno selektor.

Prokomentarisao je Baždarević i nedavnu odluku mladog igrača Metza Vahida Selimovića da u budućnosti nastupa za Srbiju.

“Nikoga nećemo moliti ili pred njim klečati da bi obukao bh. dres, prije svega zbog toga što je BiH danas respektabilna reprezentacija. Imao sam namjeru kontaktirati Selimovića ili njegovog oca, ali mi u Metzu nisu htjeli dati njihove brojeve telefona“, otkrio je Baždarević koji se potom osvrnuo na BHT Premijer ligu.

“U budućnosti bismo mogli imati kvalitetnu ligu iz koje bismo mogli crpiti igrače. Dosadašnji problem je infrastruktura. Suviše lako smo se dosad odricali igrača iz Premijer lige, što više neće biti slučaj“, rekao je Mehmed Baždarević.

scsport.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 14:51