Bh. rukometaši gostuju u Valladolidu: Hrabrost i borbenost aduti Šumanovih izabranika u Španiji

tačno.net
Autor 2.11.2016. u 11:11

Bh. rukometaši gostuju u Valladolidu: Hrabrost i borbenost aduti Šumanovih izabranika u Španiji

“U Španiji želimo da pokažemo emociju i motiv, što smatram da imamo. Igrači su došli motivisani, znaju zašto su ovdje i šta žele. Disciplina u igri će biti važna, posebno protiv Španije. Igrači imaju dovoljno iskustva i znanja. Oni su dobili novog selektora i imaju nekoliko novih imena. Nisu odigrali nijednu utakmicu u novom sastavu, ali Španija ima svoj sistem”, kazao je Šuman.

Od novog selektora se očekuje da unaprijedi igru bh. tima. Navijači priželjkuju borbeniji i disciplinovaniji pristup reprezentativaca. Ono na čemu se temelji optimizam jeste činjenica da su igrači mnogo radili u proteklom periodu. Forma je u uzlaznoj putanji, a u svlačionici se uzdaju u motiv, hrabrost i srce rukometaša koji će istrčati u Valladolidu.

“Možemo pronaći model koji će odgovarati tipu naših igrača. Imamo dovoljno informacija o protivniku. Također, oni imaju neku sliku o nama. Uveli smo totalno novi sistem rada u svim selekcijama. Naravno treba malo i strpljenja i vremena dok momci osjete šta želimo i kako želimo te da se to počne raditi. U svakoj utakmici idemo na pobjedu”, naglašava Šuman.

I igrači su svjesni da je vrijeme da se napravi iskorak. Da li je rukometašima potreban veći motiv od nastupa u državnom dresu u kvalifikacijama? Sigurno da nije. Iako je ovo početak kvalifikacija izuzetno je važno ostvariti dobar rezultat.

“Svi smo došli da probamo napraviti iskorak. Maksimalno smo koristili vrijeme, jer ga nismo imali puno”, poručio je Mirsad Terzić koji je imao uspješnu sezonu iza sebe.

Nikola Prce je u posljednjim kvalifikacijama igrao sjajno za bh.tim. Poručio je kako je Španija favorit, ali da predaje nema.

“Mislim da možemo odigrati dobro u Valladolidu. Nakon toga čekamo Austriju i tu utakmicu trebamo riješiti u svoju korist”, kazao je Prce.

Novi selektor Španije Jordi Ribera za susret sa BiH neće računati na nekoliko do sada standardnih reprezentativaca. U odnosu na sastav koji je igrao na Evropskom prvenstvu ove godine nema sedam igrača: Arpada Šterbika, Jorgea Maquede, Cristiana Ugaldea, Antonija Garcije, Rafaela Baene, Nike Mindegije i Juana Del Arca. No, u utorak je objavljeno kako zbog povrede mišića susret protiv rukometnih Zmajeva, ali i protiv Finske u subotu, propušta pivot Rhein-Neckar Löwena Gedeon Guardiola.

Selektor Španije Jordi Ribera tako se našao u velikim problemima s obzirom da je Guardiola ključni čovjek u španskoj odbrani. Umjesto njega u selekciju Španije Ribera je pozvao 28-godišnjeg Adriju Figuerasa, pivota Granollersa.

Utakmica Španija – BiH počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na FACE TV.
Druga kvalifikaciona utakmica našeg tima na rasporedu je 6. novembra protiv Austrije u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.11.2016. u 11:11