BiH otvara kvalifikacije za SP u Rusiji: Na Estoniji se ne smijemo okliznuti

tačno.net
Autor/ica 6.9.2016. u 10:32

BiH otvara kvalifikacije za SP u Rusiji: Na Estoniji se ne smijemo okliznuti

Prije 20 godina zaigrali smo prve kvalifikacije za neko veliko takmičenje, za Mundijal u Francuskoj 1998. godine. Prije 10 godina gledali smo Mundijal u Njemačkoj od kojeg nas je dijelila pobjeda u zadnjem kolu kvalifikacija. Potom smo samo posmatrali i turnir u Južnoj Africi 2010. godine koji smo ispustili ispadanjem u baražu. A onda smo prije dvije godine zaigrali na Maracani. Dakle, peli smo stepenicu po stepenicu. Stoga, red bi bio da osjetimo i Rusiju.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji bit će 21. u historiji, a za Bosnu i Hercegovinu tek šesto na kojem imamo teoretske šanse za učešćem, jer ovo je naš šesti kvalifikacioni ciklus u pohodima na svjetska prvenstva. Naš selektor Mehmed Baždarević bio je kapiten u prvoj zvaničnoj utakmici ove zemlje kada smo sa 3:0 poraženi od Grčke u Kalamati 1. septembra 1996. godine. U ovim kvalifikacijama igrat ćemo i protiv Grčke, ali sada je na redu Estonija.

Sa Estoncima smo igrali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Ostali su nam u najljepšim sjećanjima. Prvo smo ih u Zenici u 2. kolu demolirali sa 7:0, a onda smo ih u pretposljednjem, 9. kolu u gostima savladali sa 2:0 i osigurali plasman u baraž gdje nas je zaustavio Portugal. Neka nam Estonci ostanu u lijepom sjećanju i nakon večerašnjeg meča, kao i nakon ovih kvalifikacija.

Ipak, od tih duela stvari su se poprilično promijenile, jer su Estonci u kvalifikacijama za Euro osvojili drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi iza Italije i ispred Srbije, Slovenije, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva. Zatim su sa ukupnih 5:1 ispali u baražu od Republike Irske.

Iako su se u posljednja dva kvalifikaciona ciklusa vratili starim navikama i osvajanju do 10 bodova u kvalifikacijama, upravo taj uzlet u kvalifikacijama za Euro 2012. godine nekako uslovljava da se drugačije gleda na njih. A iz naše perspektive, prisjećajući se gorke pilule koju smo progutali porazom od Kipra prije dvije godine, imamo i razlog više da na Estonce gledamo sa oprezom.

Ovu reprezentaciju sa klupe predvodi Magnus Pehrsson. Radi se o 40-godišnjem treneru koji se ne može pohvaliti sa zapaženim rezultatima u trenerskoj karijeri. Prvi njegov ozbiljniji klub bio je danski Aalborg, a ostao je upamćen po ispadanju u 2. pretkolu Evropske lige od bh. predstavnika Slavije sa ukupnih 3:1 na ljeto 2009. godine te po katastrofalnom otvaranju sezone 2010/11. kada je u prvih 11 kola upisao samo dvije pobjede i napustio klub.

Uslijedila je epizoda u Djurgardenu koja je neukusno završila. Klub je uzeo u maju 2011. godine, a napustio ga u aprilu 2013. godine nakon što je sezonu otvorio sa četiri poraza i jednim remijem uz gol-razliku 1:10. Kao razlog napuštanja kluba naveo je prijetnje nakon poraza od Elsborga u 5. kolu (2:0).

Pehrsson je Estoniju preuzeo u decembru 2013. godine i u 32 utakmice na klupi upisao 11 pobjeda, sedam remija i 14 poraza uz gol-razliku 26:36. U ovoj godini imau samo jednu pobjedu (Andorra, 2:0) u osam prijateljskih utakmica. U junu ih je pregazio Portugal sa 7:0, a prije šest dana remizirali su sa Maltom kod kuće (1:1). Protiv Malte nedostajao je štoper Liverpoola Ragnar Klavan koji je kapiten reprezentacije. Zbog povrede je bio upitan i za večerašnji meč, ali prema posljednjim informacijama, najvjerovatnije će zaigrati.

Od 23 igrača na spisku Estonije, njih 13 igra u domaćem prvenstvu, dok su ostali uglavnom iz klubova Poljske, Bjelorusije i Švedske. Prema Transfermaktu ukupno vrijede 10,8 miliona eura, ali 4 miliona eura otpadaju na Klavana što znači da preostala 22 igrača vrijede 6,8 miliona eura i niko od njih ne prelazi cifru od 800 hiljada eura.

Obratimo li pažnju na naš tim sa 26 pozvanih igrača (prema Transfermarktu vrijednost 113,6 miliona eura), uočit ćemo da je selektor Baždarević odlučio pozvati iskusnije igrače pa smo trenutno sa prosjekom godina 27,7 deveta najstarija ekipa evropskog dijela kvalifikacija koji broji 54 reprezentacije. Iz toga se može zaključiti da je sve podređeno osvajanju tri boda u ovom meču i da prostora za veće eksperimente neće biti.

Postoji mogućnost da debitantski nastup upiše ofanzivac Genta Danijel Milićević (30) koji je u posljednje dvije sezone igrajući u Gentu dokazao da može igrati na visokom nivou. Upitnik stoji iznad nastupa veznjaka Gojka Cimirota iz PAOK-a i Tomislava Tomića iz Zrinjskog. Cimirot jeste nastupao za državni tim BiH, ali ne pod vodstvom selektora Baždarevića, dok je Tomiću ovo prvi poziv u reprezentaciju.

Od igrača na koje smo navikli da su ustaljeni u startnoj postavi, Asmir Begović i Senad Lulić su upisali 90 minuta za Chelsea, odnosno 60 minuta za Lazio, dok su Emir Spahić i Miralem Pjanić bez nastupa za HSV, odnosno Juventus u ovoj sezoni.

Ponajbolju formu ima Edin Višća koji je odigrao pet cijelih utakmica za Basaksehir i pri tom postigao dva gola te dodao dvije asistencije. Haris Medunjanin je skupio 818 minuta u devet nastupa za Maccabi Tel Aviv, dok je Vedad Ibišević kao kapiten Herthe u četiri utakmice postigao dva gola i dodao asistenciju. Zapažene minutaže imali su i novajlije Tomislav Tomić (692 minute u osam nastupa za Zrinjski) i Danijel Milićević (559 minuta u devet nastupa za Gent).

No, kada svu statistiku i analize ostavimo po strani, svima je jasno da sve osim tri boda protiv Estonije ne mogu zadovoljiti ničije ukuse. Jer, čeka nas brutalno gladna Grčka koja sa Nijemcem Michaelom Skibbeom na klupi želi krenuti ispočetka nakon katastrofalnih kvalifikacija za Euro 2016. godine. A snagu je pokazala savladavši Holandiju u gostima sa 2:1 prije pet dana.

I naravno, tu je Belgija koja čeka da konačno postane i snažan tim, a ne skup zvučnih pojedinaca. Za to će se pobrinuti novi trener Roberto Martinez i njegov pomoćnik Thierry Henry. Dakle, čeka nas težak posao na putu ka Rusiji i nemamo pravo hodati po ivici ili okliznuti se protiv Estonije (Kipra i Gibraltara).

Meč BiH protiv Estonije u okviru 1. kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji počinje večeras u 20:45 sati sa direktnim prijenosom na BHRT-u.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 6.9.2016. u 10:32