BiH vs Rumunija: Treća sreća

Godinama igramo sudbonosne utakmice, za nas su sve utakmice ključne, ali kao što Ivica Osim kaže: „Prestanimo sa tim više. Jasno da situacija nije dobra, ne treba sad dodatno opteretiti selektora i igrače. Kako god završi utakmica sa Rumunima, neće presuditi, niti će nam osigurati plasman, niti zatv

Naša nogometna reprezentacija je dva puta do sada odmjerila snagu sa reprezentacijom Rumunije i oba puta smo poraženi.

Trenutno 52. reprezentacija na FIFA-inoj rang listi, reprezentacija Rumunije, svoj prvi nastup na europskim prvenstvima je ubilježila 1984.godine u Francuskoj, a nakon toga na tri od posljednja četiri prvenstva, onom održanom 1996.godine u Engleskoj, zatim 2000.godine u Holandiji i Belgiji, gdje su zabilježili i najbolji plasman na europskim prevenstvima porazom u četvrtini finala od Italije te 2008.godine u Austriji i Švicarskoj.
Odigrali su trinaest utakmica, pobjedu su slavili samo jednom, četiri meča su odigrali bez pobjednika a u osam susreta su sa terena izašli kao poraženi.
U dosadašnjem dijelu kvalifikacija za naredno Europsko prvenstvo, „trikolori“ imaju slab učinak. Iza njih su tri odigrane utakmice, u kojima nijednom nisu upisali tri boda, remizirali su u dva prva meča i treći izgubili. Koliko je Albanija neugodan protivnik, pokazao je susret u Rumuniji, kada su sa domaćinima podijelili bodove (bilo je 1:1), dok su u Bjelorusiji mreže mirovale. Sa dva boda iz dvije utakmice, naši subotnji protivnici su otputovali na megdan Francuskoj, koja ih je ispratila sa dva gola u mreži i prvi poraz u kvalifikacijama.
Trenutno zauzimaju petu poziciju u grupi.
Da su u slaboj formi, govore i rezultati njihovih prijateljskih dvoboja. U 2010. godini odigrali su šest utakmica, uz jako loše rezultate. Pobjedu protiv slabog Hondurasa (3:0), te donekle „nulu“ sa Italijom (1:1) u potpunosti su zasjenili poraz od Izraela, kojem nisu zabili gol (0:2), poraz od Ukrajine, u utakmici sa puno golova (3:2), minimalni trijumf Makedonije (0:1) i uvjerljivi Turci sa dva gola u mreži njihovog golmana.
U ovoj godini su malo uspješniji, te su od dva meča uspjeli remizirati sa Ukrajinom, uz po dva pogotka na obje strane i Ciprom (1:1).

Najuspješnija godina u historiji reprezentativnog nogometa naše države jeste 2009.godina, koja će ostati u lijepom sjećanju i zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar na svijetu. „Ljiljani“ su bili na korak od jednog velikog takmičenja, SP-a 2010. godine, ali baraž nam je dodijelio Portugal, koji je u oba susreta pobijedio minimalnim rezultatom. Na FIFA-inoj rang listi se nalazimo blizu Rumuna, na 56.mjestu, ali nikada nismo uzeli učešće na završnoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.
U kvalifikacije smo krenuli iz Luksemburga, „zmajevi“ su „izrigali vatru“ i tri gola u mreži autsajdera naše grupe, bila su pozivnica za utakmicu protiv Francuza u našem glavnom gradu. Prvi favoriti grupe su tu ulogu i opravdali (bilo je 0:2) te se kući vratili sa tri boda. Popravni ispit smo imali u Albaniji, ali više od po jednog gola u našoj i albanskoj mreži nijedna ekipa nije mogla.
Trenutno smo na četvrtom mjestu naše grupe.
Relativno dobra forma je pokazana u prijateljskim mečevima, prije svega sa Slovacima, koje smo porazili na njihovom terenu golovima Medunjanina, Pjanića i Džeke (2:3), zatim „nula“ kombinovanog sastava i Poljske (završeno 2:2) te poraz u Atlanti od Meksika (2:0), ali bez nekih ključnih igrača na raspolaganju.

Tradicija je na strani Rumunije, nakon dva poraza, ovo je za nas treća sreća.
Koševo je u septembru 2002.godine bilo mjesto odigravanja prve utakmice, kvalifikacija za EURO 2004, u kojoj smo „potučeni“ sa tri primljenja gola, a strijelci su bili: Chivu, Munteanu i Ganea. Rumuni su nas ugostili u Krakoviji, u uzvratnom meču koji se igrao 2003.godine, odakle smo se vratili praznih ruku. Tri boda su ostala u Rumuniji, a golove su postigli: Mutu i Ganea. Od tadašnjih igrača danas su tu još samo Chivu i Mutu kod „trikolora“, a Hasagić u našem timu.
Godinama igramo sudbonosne utakmice, za nas su sve utakmice ključne, ali kao što Ivica Osim kaže: „Prestanimo sa tim više. Jasno da situacija nije dobra, ne treba sad dodatno opteretiti selektora i igrače. Kako god završi utakmica sa Rumunima, neće presuditi, niti će nam osigurati plasman, niti zatvoriti vrata. Igrat će se još.”

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI