Biznismen ostao bez 8.6 milijuna eura

Srećko Vidić
Autor/ica 28.8.2013. u 07:10

Biznismen ostao bez 8.6 milijuna eura

Samo 12 minuta šuškali su 8.6 milijuna eura koje je Uefa pripremila za Zdravka Mamića, a onda je, po tko zna koji put u 180 minuta dvoboja s austrijskim prvakom, kiksala šuplja Dinamova obrana, a Kienast odveo Nenada Bjelicu u najcjenjenije klupsko natjecanje svijeta.

Treba biti iskren i reći kako je Dinamo u Beču veliki dio susreta bio znatno bolja momčad, što na koncu potvrđuje i statistika – 63 posto posjeda lopte, 16 udaraca i čak osam kornera. Presudila je nespretnost i nesmotrenost pojedinaca, u ovom slučaju uže obrane. Šimunić je zabio autogol, dok je kod drugog zgoditka Austrijanaca upravo smiješna bila reakcija Pivarića.

Zoki i Krznar najavili kandidaturu za mjesto trenera

Iako u vrlo nezahvalnoj ulozi, pokazat će se kasnije, Zoran Mamić i Damir Krznar sjajno su pripremili momčad za uzvrat. Igrače, koji su samo sedam dana ranije posramljeni na Maksimiru, napunili su nevjerojatnim samopouzdanjem, a formaciju i sastav vrlo pametno razradili. Posebno se to odnosni na vezni red koji je dobrih 70 minuta diktirao tempo dvoboja.

Dva gola minusa može se nadoknaditi tek iznimnim rizikom, Zdravko je znao da Jurčić to nema u sebi. Novopečeni dvojac na klupi hvatao se za slamke i pogodio, a da je bilo samo malo više koncentracije ta hrabrost mogla se skupo naplatiti. Bilo je svima jasno da će Pivarić i Pinto doslovno sjediti na protivničkoj polovici i kako će iza njihovih leđa ostati golemi prostor, ali da će kapetan Modrih darivati protivnika e to peh.

Migliore kao najslabija karika lanca imena “Dinamo u Ligi prvaka”

Peh kojem se strašno obradovao Nenad Bjelica. I njega je iznenadio preobražaj Modrih, vidjelo se to u načinu na koji je proslavio drugi gol svoje momčadi; kao da ni sam više nije vjerovao u zvjezdanu Ligu prvaka. Ima on kvalitetne igrače na raspolaganju, ali ni blizu nekog poput Fernandesa, Pinta i Soudanija. Nikad Mamić nije bolje uložio svoj novac, ali lanac je jak koliko i njegova najslabija karika, a on je puknuo na vrataru.

MIgliore je njegov najveći križ, ali tko zna, možda i naizgled bezobrazni dodir sreće. Mada Zdravko to neće nikad priznati, jer je prije svega biznismen i zaradu vidi kao jedini plod nogometne igre, Europska liga Dinamova je realnost, mjesto gdje Modri mogu igrati kompetitivne utakmice, napredovati, skupljati europski koeficijent pa na kraju i prezimiti u kontinentalnom natjecanju, što se predstavlja kao sveti cilj.

Europska liga je bolja opcija za Dinamo

Mamićeve ambicije su, između ostalog i potjerale gledatelje s maksimirskih tribina. Kome se da gledati i navijati za momčad koja primi sedam golova od Lyona, šest od Reala ili četiri od PSG-a i Ajaxa. Momčad koja u prvih pet prošlosezonski susreta nije zabila nijedan gol i koja se u posljednjim trenucima susreta protiv kijevskog Dinama grčevito borila da ne sruši baš sve negativne rekorde Lige prvaka.

Netko pametniji i svakako manje pohlepan pobrinuo bi se da njegov gledatelj ne vidi tu golemu razliku između europskog i hrvatskog nogometa. Ta razlika trebala je i dalje ostati zakopana kao neopipljiva projekcija, poput televizijskih prijenosa Lige prvaka koji sustavno pokušavaju uništiti svaku želju praćenja HNL-a. Mamić je bio pohlepan i zato večeras naslov ne glasi Dinamo je ušao u Europa ligu, nego biznismen je izgubio 8.6 milijuna eura.

 

 

 

Srećko Vidić
Autor/ica 28.8.2013. u 07:10