Bleacher Report uoči utakmice: Većina Amerikanaca ne zna naći BiH na karti

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 11:51

Bleacher Report uoči utakmice: Većina Amerikanaca ne zna naći BiH na karti

Ugledni američki sportski portal Bleacher Report osvrnuo se na večerašnju prijateljsku nogometnu utakmicu koju na stadionu Asim Ferhatović Hase igraju Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države.

Za Amerikance će, piše kolumnista Rob Goldberg, ovo biti veoma važna utakmica uoči kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

“Iako mnogi Amerikanci ne mogu pronaći BiH na karti svijeta, ova utakmica će biti pravi test da stvarno vidimo gdje je tim Jurgena Klinsmanna u odnosu na ostatak svijeta. U ovom trenutku, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država igra bolje nego ikad. Imaju niz od 11 pobjeda, uključujući i dominaciju u Gold Cupu. Ukoliko žele biti među najboljima u ovom sportu, moraju se sa najboljima i takmičiti. U ovom trenutku, BiH igra odlično”, stoji u kolumni na Bleacher Reportu.

Goldberg također navodi Edina Džeku kao vođu ove generacije i uspjeha Zmajeva u kvalifikacijama.

“Nalaze se samo nekoliko utakmica udaljeni od Svetskog prvenstva u Brazilu. Nisu poraženi u posljednjih devet utakmica, dominiraju u grupnoj fazi kvalifikacija sa pet pobjeda i jednim porazom u šest utakmica. Imaju omjer golova 23:3 i 13. su na FIFA-inoj rang-listi. Pobjeda protiv ove reprezentacije bila bi impresivnija od bilo koje pobjede protiv neke od reprezentacija u okruženju SAD-a”, piše Bleacher Report.

U posljednja dva susreta protiv evropski zemalja, Amerika je ubilježila poraz protiv Belgije (4:2) i pobjedu protiv Njemačke (4:3).

U ovoj utakmici, navode, igrat će najbolji igrači koje selektori imaju na raspolaganju.

“Prijateljski susret bit će prilika za mnoge američke igrače da se takmiče protiv nekih najboljih nogometaša na svijetu. No, treba imati na umu da je rezultat itekako važan. Pobjedom protiv uspješne reprezentacije kao što je BiH napredovali bismo na tabeli FIFA-e. Tu je još mnogo pozitivnih stvari koje pobjeda može donijeti, ali bi poraz upropastio samopouzdanje. Zbog toga je ova utakmica važnija od bilo koje druge u Concacaf zoni”, stoji na kraju kolumne.

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 11:51