Bliži se izbor za Zlatnu loptu, a ovo su velikani koji je nikada nisu osvojili

tačno.net
Autor/ica 9.1.2016. u 10:52

Bliži se izbor za Zlatnu loptu, a ovo su velikani koji je nikada nisu osvojili

Naredne nedjelje, 11. januara 2016. godine saznat ćemo ko će osvojiti Zlatnu loptu za najboljeg igrača u 2015. godini. Pored Cristiana Ronalda i Lionela Messija na koje smo navikli, u najuži izbor ušao je i napadač Barcelone i Brazila Neymar. Dok se oni brinu ko će biti na tronu, podsjetimo se fudbalskih velikana koji nikada nisu osvojili ovu nagradu.

Pele i Maradona

Pošto je dodjela Zlatne lopte u periodu od 1956. do 1995. godine uključivala samo igrače iz Evrope koji uz to i igraju u Evropi, Pele nijednom nije bio u konkurenciji pošto je Brazilac i zbog toga što je fudbalsku karijeru proveo igrajući za brazilski Santos i američki New York Cosmos. Kvalitet Brazilca svi su mogli primijetiti tokom njegovih predstava za Brazil s kojim je osvojio tri Svjetska prvenstva (1958, 1962. i 1970. godine).

Za razliku od Pelea, nezaboravni Argentinac Diego Maradona od 1982. godine do 1993. godine igrao je na Starom kontinentu za Barcelonu, Napoli i Sevillu, ali njega je spriječila činjenica što nije iz Evrope. Tek 1995. godine i državljani izvan Evrope bili su u konkurenciji. Ipak, Maradona je tada bio u silaznoj putanji fudbalske karijere i nije bio poznat samo po fudbalu.

Foto: AFP

Foto: AFP

Thierry Henry

Bivši napadač Francuske, legenda Arsenala i bivši igrač Monaca, Juventusa i Barcelone Thierry Henry dva puta je bio u užem izboru za najboljeg igrača svijeta. Drugo mjesto osvojio je 2003. godine kada je bio iza bivšeg veznjaka Češke i Juventusa Pavela Nedveda, dok je 2006. godine bio treći iza tadašnjeg štopera Italije i Real Madrida Fabija Cannavara i golmana Italije i Juventusa Gianluigija Buffona.

Foto: EPA

Foto: EPA

Ferenc Puškaš

Nagrada za najbolji gol godine dobila je ime po Ferencu Puškašu, slavnom Mađaru koji je sa svojom zemljom i Real Madridom obilježio 1950-te i 1960-te godine. Tri puta je osvojio Ligu prvaka sa Madriđanima, sa Mađarskom je bio svjetski viceprvak 1952. godine i Olimpijski prvak iste godine. U izboru za najboljeg igrača svijeta 1960. godine zauzeo je drugo mjesto iza Luisa Suareza, španskog igrača koji je tada igrao u Barceloni.

Foto: AFP

Foto: AFP

Xavi i Iniesta

Tandem na čijim su plećima izvezeni najljepši dani španskog fudbala. Sa Španijom su povezali titule na tri velika takmičenja (Euro 2008, Mundijal 2010. i Euro 2012. godine), sa Barcelonom od pregršt titula izdvajaju se čak četiri naslova Lige prvaka (2006, 2009, 2011. i 2014. godine), ali nikad nisu osvojili Zlatnu loptu. Xavi je 2009. godine bio treći iza Ronalda i Messija koji je osvojio nagradu. A 2010. godine i Xavi i Iniesta bili su u najužem izboru, ali Messi je osvojio nagradu. Iniesta je bio drugi, a Xavi treći.

Foto: EPA

Foto: EPA

Lista je duga

Naravno, pored pobrojanih igrača, teško je navesti imena fudbalskih veličina koji nisu osvojili Zlatnu loptu, a tu spadaju Paolo Maldini, Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo, Frank Lampard, Steven Gerrard, Cafu, Raul, Eric Cantona, Andriy Shevchenko….

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 9.1.2016. u 10:52