Borba za Amsterdam počinje večeras

Autor/ica 20.9.2012. u 17:02

Borba za Amsterdam počinje večeras

 

Danas će susretima prvog kola grupne faze početi Evropska liga. Biće odigrana 24 susreta, a najviše pažnje privlači duel londonskog Tottenhama i Lazija. za koji nastupa naš Senad Lulić.
 
Obje ekipe su imale pomalo razočaravajući nastup u ovom takmičenju prošle sezone.

Tottenham je u grupi A sa PAOK-om, Rubinom iz Kazana i Shamrockom uspio osvojiti deset bodova i svoje je takmičenje završio u grupnoj fazi na iznenađenje mnogih. Lazio je otišao samo korak dalje. U grupi D su igrali protiv Sportinga, Vasluia i Zuricha, a osvojili su devet bodova što im je bilo dovoljno za drugo mjesto i prolaz dalje. Ipak, u šesnaestini finala za protivnika su dobili aktuelnog prvaka, Atletico Madrid, koji ih je sa ukupnih 4:1 izbacio iz daljeg takmičenja. Iz tabora obje ekipe najavljuju bolji nastup u Evropskoj ligi nego prošle sezone, a za ovaj susret, i jedni i drugi su najavili otvorenu i napadačku igru.

 
Naravno, biće zanimljivo vidjeti kako će svoje nastupe početi prošlogodišnji finalisti ovog takmičenja, Athletic Bilbao i Atletico Madrid.
Obje ekipe takmičenje otvaraju protiv izraelskih ekipa. Baskijci će na svom terenu ugostiti Shmonu, dok će aktuelni prvak ovog takmičenja u goste Hapoelu iz Tel Aviva.
 
Za ljubitelje fudbala u našoj zemlji zanimljiv će biti okršaj Stuttgarta i Steaue koji se igra na Mercedes Benz Areni. Očekuje se da će naš reprezentativni napadač ,Vedad Ibišević koji igra u sjajnoj formi, početi od prve minute, a nadamo se njegovim blistavim partijama i golovima i u ovom takmičenju.
 
Ne možemo, a da se ne osvrnemo i na nastupe evropskih velikana koje nerijetko gledamo u Ligi prvaka.
 
Tri velika francuska kluba večeras će odigrati svoje susrete. Bordeaux će ugostiti Club Brugge, Marseille će u gostovati kod ekipe Fenerbahcea, a Lyon će na Gerlandu da dočeka prašku Spartu. Engleski Liverpool će večeras u goste ekipi Young Boysa, dok će Inter i Bayer iz Leverkusena dočekati Rubin Kazan odnosno Metalist Kharkiv.
 
Finale Evropske lige za ovu sezonu odigrat će se 15. maja naredne godine u glavnom gradu Holandije, Amsterdamu, na stadionu koji nosi ime Amsterdam Arena.
Autor/ica 20.9.2012. u 17:02