Boris Becker nazad u svome svijetu

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 10:38

Boris Becker nazad u svome svijetu

Boris Becker je u poslednje vrijeme imao neku ulogu samo u žutoj štampi. Od sporta je izgledao prilično udaljen.

To je tenisko iznenađenje godine: Boris Becker će biti trener Novaka Đokovića. Sa 46 godina dobija šansu da svome životu ponovo da neki sadržaj.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Tipična diskusija u redakciji 2013. godine: Treba li se možda ipak nešto napisati o Borisu Beckeru? Jeli on uopšte slučaj za sportsku stranicu? Teško pitanje. Becker je ove godine uradio sve što je nedostajalo da ga više ne posmatraju kao njemačkog sportistu stoljeća što je on bio. Posmatraju ga kao dvorsku ludu u karuselu privatnih TV, bulevarskih novina i internetskog „Shitstormsa“.

Od ove srijede on je međutim jednoznačno opet slučaj za sportsku stranicu. Objavljeno je da će Becker biti u novoj teniskoj godini trener drugog na svjetskoj ranglisti Novaka Đokovića. Doduše već odavno trener u profi tenisu nema tako važnu ulogu kao u grupnim sportovima, posebno kod priznatog igrača kao što je Đoković, koji je sa 26 godina osvojio tačno toliko velikih turnira kao Becker u cijeloj karijeri: šest Grand Slam titula, tri ATP World Tour finala. Ipak ova vijest je bila veliko iznenađenje ne samo na teniskoj sceni.

Becker konačno nikada, ako se izuzmu dvije mršave godine (1997. – 1999.) kao šef Davis kup tima, nije radio kao trener. A tjelesno i motorički pokazuje preteška stara zvijezda, koja kao suvenir svoje duge karijere ima vještački kuk i metalnu šinu u članku, ne samo u raznim šou na privatnim TV, lošu figuru.

Njegov, u njemačkoj javnosti, porušeni ugled izgleda da je na internacionalnoj teniskoj sceni još nedirnut. “Ja sam totalno oduševljen da imam mogućnosti raditi sa Borisom. On je stvarno legenda”, kaže Đoković. Becker, koji će Đokovića prvi puta savjetovati na Australian Openu u januaru, gdje on brani titulu a onda ga pratiti na ostala tri Grand Slam turnira i osam „Masters-Events“ te sezone izjavio je: “Ponosan sam da me je Novak pozvao da budem njegov kouč.”

Da li mu povratak u poznati, ograničeni svijet tenisa nudi šansu da opet nađe pravi zadatak za sebe? I da ga njegovi zemljaci ponovo počnu ozbiljno shvatati? To u posljednje vrijeme nije bio slučaj.

Šta se tu treba reći? Šta se na kraju uopšte može reći o Borisu Beckeru, najfascinantnijem borcu i najvećem zabavljaču, koga su imale najemocionalnijih petnaest godina njemačkog sporta? Da više nema takvog kao što je on. I možda nikada neće ni biti. Najpoznatiji njemački sportisti današnjice su uzorni, vrijedni obožavanja i pomalo dosadni tipovi kao Philipp Lahm i Sebastian Vettel. Nedostaje neko kao Becker. On nedostaje i sam sebi. To da se on preko Đokovića sada vraća u sportski dio novina neće na tome vjerovatno ništa promjeniti. Ali možda će njemu pomoći: da opet postane nešto od toga šta je nekada bio.

faz.net

tačno.net
Autor/ica 20.12.2013. u 10:38