Branko Brnović: BiH niko ne može zaustaviti na putu ka Brazilu

tačno.net
Autor/ica 16.7.2013. u 08:48

Branko Brnović: BiH niko ne može zaustaviti na putu ka Brazilu

Branko Brnović, selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija rekao je kako ne gubi nadu da selekcija njegove zemlje može izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo “Brazil 2104”.

Kiks protiv Ukrajine i težak poraz na domaćem terenu, veli on, došao je kada su se najmanje nadali.

“Nikada nisam pravio alibi, ali u meču sa Ukrajincima nedostajalo nam je sedam igrača, što je nenadoknadivo za državni tim male zemlje kakva je Crna Gora. I pored toga, i danas smatram da smo izgubili sa prevelikom razlikom, odnosno da je za odnos snaga na terenu rezultat bio nerealan. Ipak, to nam je pouka za dalje. Još uvijek sve je na nama. Sa sedam bodova iz preostale tri utakmice minimalno možemo izboriti baraž za SP”, rekao je Brnović.

Crna Gora naredni kvalifikacioni susret odigrat će 6. septembra u Poljskoj. Gost će biti i Engleske 11. oktobra. Četiri dana kasnije posljednji meč za bodove na putu ka Brazilu imat će u Podgorici kada će ugostiti Moldaviju.

Trenutno Crnogorci su prvi u grupi „H“ sa 14 bodova, ali i utakmicom više od Engleske (12), Ukrajine (11) i Poljske (9).

“Nemamo lagan raspored, ali ništa nije nemoguće. Posjedujemo kvalitetnu ekipu i možemo iznenaditi svakoga. U igri smo i ništa nije gotovo, bez obzira što su Englezi, nakon našeg poraza od Ukrajine, u daleko boljoj poziciji”, istakao je Brnović.

Kao deficit šireg kruga kvalitetnijeg selekcioniranja reprezentacije Brnović vidi i u „izuzetno lošem crnogorskom šampionatu“.

“Crnogorski klubovi su slabi, što se vidi i iz njihovih nastupa u Evropi. Kada prođu prvo pretkolo kao da se desilo ne znam što!? I kući nisu favoriti, već se plaše, imaju strah od protivnika. Proći će još mnogo vremena da klupski fudbal donekle bude u koraku sa reprezentativnim. Vidjeli ste šta je bilo sa podgoričkom Budućnosti. Bruka! Ni licencu nisu dobili za nastupa na međunarodnoj sceni”, pričao je Brnović, dodavši:

“Istina, nije da kod nas nema kvalitetnih mladih igrača. No, zbog besparice u klubovima prerano napuštaju Crnu Goru, što utječe na kvalitetu lige, ali i njihov prirodniji i pravilniji razvoj u karijerama. Mnogi od njih zbog toga i izgore, te ne naprave što bi mogli.”

Što se tiče ostalih reprezentacija iz regije, Brnović smatra kako samo Bosna i Hercegovina igra konstantno dobro, te da je na domak plasmana na naredni Mundijal.

“BiH je konačno došla na ono što je zaslužila nakon ovoliko godina. Jednom nogom je u Brazilu, i to moram naglasiti, veoma zasluženo. Ekipa selektora Safeta Sušića igra odlično. Ustvari, BiH igra dobro u nekoliko posljednjih kvalifikacionih ciklusa. No, razni pehovi i snažni Portugal u baražu zaustavljali su je na putu ka velikim takmičenjima. Ne vjerujem da iko više može zaustaviti Bosnu na putu do Brazila”, mišljenja je Brnović.

Selektor Crne Gore ističe i da je Hrvatska izgubila šanse za prvo mjesto u grupi “A”.

“Kiksali su, kao i mi, kada su se najmanje nadali. Izgubili su od Škota kući i to će ih skupo koštati. Sada se trebaju nadati da u baražu dobiju što lakšeg protivnika kako bi, ipak, vidjeli Brazil. Belgija je veoma snažna ekipa i neće ispustiti prvo mjesto u grupi”, tvrdi Brnović.

I pored pomlađivanja reprezentacije Brnović ističe da je Srbija selektora Siniše Mihajlovića morala pokazati više od razočaranja koje su priredili svojim navijačima.

“Što znam, tako im je, kako je… Iako teoretski još imaju priliku biti u baražu za SP mislim da je Srbiji vrijeme da se već sada okrene kvalifikacijama za naredno Evropsko prvenstvo, koje će se odigrati 2016. godine u Francuskoj. Realno, teško je za očekivati da će se desiti čudo, to jeste da će Hrvati u zadnja tri kola prokockati devet bodova prednosti u odnosu na njih”, konstatirao je Brnović.

O regionalnom derbiju i utakmici visokog rizika u kojem će Srbija ugostiti Hrvatsku u Beogradu 6. septembra, Brnović je kazao:

“Srbija će pobijediti Hrvatsku u Beogradu. Igrački Hrvati nisu jači od Srbije, a uz to, Mihajlovićev tim htjet će da se pošto-poto vratiti, odnosno koliko-toliko izvaditi za dosadašnje loše rezultate. Narod bi im puno toga oprostio kada bi ‘dobili’ Hrvatsku.”

Najbolji fudbaler u regiji za Brnovića je, kako kaže, bez sumnje njegov izabranik iz državnog tima.

“Sa zapadnog Balkana mnogo je svjetskih igrača koji igraju po najboljim klubovima diljem Evrope. Mogao bih puno da ih nabrojim, ali Mirko Vučinić je broj jedan. To govorim, jer ga treniram i znam ko je i koliko može. On može igrati u bilo kojoj ekipi u Evropi. Ima puno vrlina u igri. Međutim, izdvojio bih njegov nevjerovatan njuh za gol. Može odlučiti svaku utakmicu i biti prevaga za tim u svakom meču”, rekao je Brnović za agenciju Anadolija, naglasivši da je bez premca najbolji fudbaler svijeta Lionel Messi.

Brnović se kao igrač proslavio nastupajući za Budućnost, beogradski Partizan i španski Espanol.

“Iako je moj bivši klub veliki rival Barcelone, volim da gledam Messija i društvo. Poštovatelj sam i fan Barce. Šviđa mi se kako igraju. Osim katalonskog giganta divim se i izvedbama Bayerna i Borussije Dortmund. To su trenutno tri najbolja kluba u svijetu”, istakao je Brnović.

Nije kraj “vladavine” Španije
Brnović ne smatra da je nedavnim porazom u finalu Kupa Konfederacija od Brazila (0:3) prekinuta višegodišnja „vladavina“ Španije, aktuelnog svjetskog i evropskog prvaka.

“Nije kraj ere španske vladavine. Furija je i dalje najbolja reprezentacija planete. Ne može jedan poraz sve poljuljati. Da je Španija izjednačila iz nekoliko prilika protiv Brazila pitanje je kako bi finale završilo. Na Kupu Konfederacija posebno me oduševila Italija. Igraju fantastično lijepo, što za Italijane nije baš normalno”, kazao je Brnović.

Slabo kontaktira sa “čileancima”
Brnović je bio član slavne generacije „U-21“ reprezentacije SFR Jugoslavije koja je pod vodstvom selektora Mirka Jozića postala prvak svijeta na šampionatu odigranom 1987. godine u Čileu. Među popularnim “čileancima” bili su i Robert Prosinečki (proglašen najboljim igračem turnira), Zvonimir Boban, Davor Šuker, Predrag Mijatović, Robert Jarni, Igor Štimac, Dragoje Leković, Tomislav Piplica…

“Napravili smo tada sjajnu stvar. Da smo više godina ostali na okupu, te da nam se zajednička država ne raspade i kao seniori pokorili bi svijet. Nažalost, desilo se što se desilo. Danas i nemam neka posebne kontakte sa tzv. ‘čileancima’. Sa Štimcem sam se nekoliko puta vidio, Bobanom, Jarnijem, Prosinečkim… Život nas je odveo svakoga na svoju stranu. U svakom slučaju bio je to skup odličnih igrača i momaka”, poručio je Brnović.

 

 

 

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 16.7.2013. u 08:48