Brazilski mediji: Zmajevi su već jedna od najljepših priča Mundijala

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 08:22

Brazilski mediji: Zmajevi su već jedna od najljepših priča Mundijala

Svjetski mediji ne prestaju pisati o uspjehu nogometne reprezentacije BiH nakon što je osigurala učešće na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Pridružio im se i ugledni brazilski portal Globo.

Mladi brazilski novinar Felipe Schmidt u svojoj kolumni na navedenom portalu sjeća se Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Iako je imao tek deset godina, sjeća se, kako kaže, reprezentacija čija su se prezimena igrača završavala na “ić”. Već tada počeo je navijati za balkanske zemlje i pratiti međunarodni nogomet.

“Nevjerovatno sam sretan zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina uspjela osigurati svoje mjesto na ovom Svjetskom prvenstvu”, navodi Schmidt u uvodnom dijelu teksta.

“Prisustvo Bosanaca na prvenstvu je već jedna od najljepših priča prvenstva. Godine 1998., kad sam ‘otkrio’ Jugoslaviju, ona više nije ni postojala kao takva. Slovenci, Hrvati i Bosanci su već doživjeli svoju nezavisnost, dok je posljednji dvojac to platio krvlju i životima hiljada građana. Ponos koji ovi ljudi imaju zbog svoje kulture, način na koji su se kroz historiju odupirali okupatorima i toliko poteškoća sa kojima se susreću kako bi se ponovo izgradili, zainteresovali su me. I naravno njihov nogomet”, piše Schmidt za portal Globo.

Nadalje, navodi kako su Jugoslaveni nosili epitet “evropskih Brazilaca” zbog tehničkih kvaliteta i napadačkog stila igranja nogometa.

“Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj Hrvatska je pokazala svoju snagu i osvojila treće mjesto. Vjerovatno je igrače vodio entuzijazam, jer su prvi put predstavljali svoju naciju. Bosni i Hercegovini je za to trebalo više od 15 godina i uradili su to kroz nevjerovatne kvalifikacije. Imaju izuzetno dobar napadački segment sa velikim tehničarima kao što su Miralem Pjanić iz Rome, Sejad Salihović iz Hoffenheima i Zvjezdan Misimović, koji je nastupao u Wolfsburgu, a trenutno igra u Kini. Oni su klasika među nogometašima, sa nevjerovatno preciznim dodavanjima i odličnim slobodnim udarcima. U napadu su Edin Džeko iz Manchetser Cityja i Vedad Ibišević iz Stuttgarta. Nije ni čudo da su kvalifikacije završili kao četvrta najbolja napadačka selekcija sa 30 postignutih golova”, navodi brazilski portal.

“Još uvijek je rano govoriti o tome da li mogu napraviti neko iznenađenje, jer trebamo sačekati izvlačenje grupa i nadati se da povrede neće pokvariti planove selektora. Ali, napadačka sila koju imaju i povezanost među igračima i navijačima daje im za pravo da sanjare. Za sada, oni slave jer će učestvovati na Svjetskom prvenstvu. Zemlja se još uvijek oporavlja od nedavne historije. Etničke tenzije još uvijek nisu nestale. Ali, na terenu, reprezentacija BiH je primjer svima. Nema podjela među igračima. Nogomet, sport važniji od života i smrti, može pomoći u zacjeljivanju rana i obnovi zemlje”, navodi na kraju brazilski novinar Felipe Schmidt u svojoj kolumni na uglednom portalu Globo.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 08:22